08/12/12 09:32
(http://ivo.bg/)

От чушкопека до мърсохода и вентилатора за супа

По липса на по-големи български успехи на световното спортно изложение ( да не кажа направо „излагане“) в Лондон, водещата българска сензация в любимата на властта рубрика „добрата новина“ е появата на българска машина за обмен на валута. Добрата новина е изстреляна днес в орбитата на българските медии, гладни за хубави събития посред жегите, дъждовете, пожарите, катастрофите и наводненията от сълзи след топенето на ледниковите цени, току що замразени за три месеца.

За разлика от чушкопека, класиран от (понякога) трезвите зрители на БНТ като най-значимото българско откритие за всички времена, умната машина не просто си знае работата- тя направо заплашва да направи от фалшификаторите безработни. Ще помага обаче на онези на държавна работа, които се чудят как да вържат валутните гащи на страната, за да не лъсне съвсем заникът на този все по-червенеещ мандат.

Исторически факт е вече, че чушкопекът ще „духа супата“ по знаменития изискан израз на един български спортист. Изостава в класацията като …е, да не казвам, че ще ми бъде вменено някакво нихилистично злорадство.

 

Какво да се прави, никой рекорд не е вечен. При социализма се оцеляваше с чушкопеци,а днес- чрез смяна на валута, спечелена от българската работна ръка в чужбина.

Нали искахте свобода? На ви сега свободно минаване на границата без да бъдете обгрижени човеколюбиво от телени заграждения, мини, картечници и граничарски кучета! Духайте супата, която ви надробиха с помощта на освободителната демократизираща роля на съветската перестройка без дори да я сърбате!

Умната машина, за която иде реч по-горе, била проектирана да взима валута и да изплюва левове, но не и да дава валута срещу туземните ни парични знаци ( досущ като в НРБ, когато прибираха валутните заплати на работещите в чужбина срещу бонове за пазаруване в Кореком). Така ще гарантира приход на валута в страната като ще се бори с нейното изтичане в чужбина. Готиното е също, че механизираният чейнджаджия щял да спазва закона и да не „арестува“ фалшивите банкноти, а само да ги отказва, връщайки ги на притежателя. Законно, любезно и гарантирано срещу агресията на фалшификаторите, които като нищо биха гръмнали нахалния робот заради посегателството срещу техния труд!

„Не ми щеш фалшивите пари? Духай супата! Ще трябва да метна тогава някой зад гишето в обменното бюро“, си казва злодеят и така се създават предпоставки служителите на Цветан Цветанов да го разкрият и заловят по сигнал на паник бушона, в какъвто ще бъде превърнат човешкият фактор зад бронираното стъкло. Това няма как да убегне на наблюдателите от Брюксел и току виж се смилили над нас да ни пуснат в пустия Шенген ( след изборите, все пак).

Е, има и вероятност приносителят на фалшивите банкноти да е невинен и дори да е жертва на измама, но това едва ли ще спре устрема на приложителите на закона. У нас нарушителят си е нарушител и трябва да докаже невинността си, освен ако няма дебели връзки с някои дебели вратове, настанили се в бизнеса с правораздаването и в политиката. Да мамиш с фалшиви предизборни обещания тук е направо задължително, но с банкноти е наказуемо все още- поне докато не бъде узаконено с някой от онези аргументи, с които ни уверяват, че критичните европейски доклади са хвалебствени или че пушачите ни правят услуга, пречиствайки с дробовете си тютюневия дим ( по Вежди Рашидов пред БНТ).

Събитието с валутната рационализация в полза на българската нация донякъде компенсира разочарованието на сънародниците, които -за разлика от премиера Борисов, доволен от българското представяне на олимпиадата- се надяваха голямото спортно изложение в Лондон малко да им повдигне самочувствието, смачкано от чука на европейските класации по качество на живот и покосено от сърпа на растящите цени, подценен от хладилните усилия на управляващите да ги съхранят в картелния фризер.

Между другото, стига да не прозвучи много лакейско, подмазваческо- направо антисъветско, но да ви напомня, че американците примарсиха на Червената планета една машина, която праща снимки на Земята. Цветни.

Резултатът от това бягство от земната действителност е, че то може да потвърди червените слуховете за загниването на Новия свят. Явно търсят панически още по-нов от него. Такъв е неумолимият ход на историята, нали така. Да си ходят на Марс с марсоходите си, които за прикриване на трагичния подтекст на тази космическа заблуждаваща маневра маскират отстъплението си с названия като „Кюриосити“ ( ще рече „любопитство“). Все едно, че най-случайно се разхождат галактически, докато фактически си признават поражението в съревнованието със строя на чушкопека и в битката в името на благото на човека ( а има ли зимъска по-голямо благо от тлъста печена капия на трапезата- камъните на Марс ядат ли се, алоуу?!).

Българският гений обаче не спи. Сигурен съм, че ще отговори на предизвикателството с изобретяване на мърсоход. Или поне на все по-актуалния за нашата действителност вентилатор за супа.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване