08/15/12 08:47
(http://socialevo.net/)

Facebook страниците ще могат да пускат промотирани публикации и до приятели на фенове

Facebook страниците ще могат да пускат промотирани публикации и до приятели на феновеНа почти всички читатели тук им е добре позната статистиката на техните страници – „приятели на фенове“. Едни много вдъхновяващи числа, многократно по-големи от текущия брой фенове, позволяващ ни да си представим до колко много хора бихме могли да достигнем, ако всеки „фен“ взаимодействаше с даден наш постинг и всеки негов „приятел“ би видял това във фийда си. Разбира се, това си е чиста фантастика, но нека wи разкажа за оптимистичния проблясък в тази история.

Напоследък Facebook бива доста критикуван, че опира до „отчайващи“ мерки, за да получава повече приходи от реклама. А и след спадащите ѝ акции компанията има нужда да възстанови доверието към себе си, предоставяйки нови възможности за ефективно достигане до публиките. Сравнително наскоро Facebook обяви възможност за промотиране на отделни публикации от дадена страница, което им гарантира изключително висок процент на видимост. Тогава много хора със страници останаха разочаровани, научавайки колко малко „фенове“ средно виждат техните публикации, ако не са промотирани. TechCrunch тъкмо обяви, че Facebook тества следващото ниво във Facebook рекламата.

Новата възможност да се достигат и приятелите на „феновете“ на страниците чрез промотиране безспорно ще зарадва много рекламодатели, но дали няма да разочарова потребителя? Всъщност Facebook вече демонстрира показване на публикации във фийда ни от страници, които не сме харесали (без да са платени). Става въпрос за публикации от страници, които Facebook все пак оценя като релевантни за нас на базата на общите ни интереси със съответния приятел, който е харесал дадената страница… При промотираните постове до „приятели на фенове“ ще е малко по-различно – сред новини от наши приятели, техни снимки и други лични истории ще ни попадат и публикации от страници, които може да се окаже, че не вълнуват личността ни по никакъв начин. В крайна сметка каквито и мерки да се вземат, рекламата винаги ще бъде ефективна, само ако е направена достатъчно привлекателно и е насочена адекватно към правилните аудитории.

Както споменах, това е още тест и се предлага за тесен кръг страници, но едва ли ще остане дълго време само тест предвид силното желание на Facebook да предоставя нови възможности в тази насока. И за досегашните промотирани постове (тези само до харесалите дадена страница) няма никаква гаранция, че 100% от феновете ще ги видят. Още по-малко това може да се очаква при промотиране на публикации до „приятели на фенове“. При всички случаи този способ ще носи много повече активност към страниците. Друг е въпросът, че вероятно този тип реклама по всяка вероятност ще излиза по-скъп от стандартните платени публикации и изобщо от стандартните реклами, които потребителят отдавна се е научил да не поглежда дори.

За или против сте новата възможност? Очаквам оживена дискусия този път! :)

Снимка: Facebook

Подобни статии:

  1. Подберете си истинските „приятели“ във Facebook
  2. Facebook страниците вече с 5 вида администратори!
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване