08/15/12 03:48
(http://socialevo.net/)

QR кодовете в музеите в Турция

Турция е държава, в която новите технологии бързо се превръщат в част от ежедневието на хората. Комшиите не спират да търсят начини да ги прилагат на практика. Те са например едни от първите в Европа, които започнаха да плащат с мобилните си телефони. QR кодовете обаче са ми една от най-любимите теми, главно заради спора дали има смисъл от тях. Горната снимка е от една от църквите от времето на Византийската империя – Чора.

Забелязах QR кодове в Св. София, имаше такива и в двореца Топкапъ (Topkapi). Поставени са на важни места в обектите, за които може да се разкаже нещо. Те обичайно са означени и с номер, така че ако туристите се разхождат с едно от онези устройства със слушалки и копчета, наречени аудио гид, да могат да се ориентират какво да слушат. На табелата има линк към мобилен сайт, който пренасочва мобилния браузър към съответното място, от което може да се свали Microsoft Tag (добра работа, Microsoft!). QR кодът може да бъде разчетен, разбира се, и с всеки друг четец. Аз например използвах Red Laser за iOS. Зарежда се мобилен сайт, който директно отвежда към страницата за съответното място в музея. Избираш езика и после четеш на воля.

Перфектна идея на Министерството на кулурата и туризма на Република Турция! Така и така доста от туристите снимат със смартфоните си, защо да не ги използват и за да прочетат повече за нещата, които заснемат. Всъщност видях доста хора да се застояват пред табелките, вероятно привлечени от квадратния баркод.

Така и така доста от туристите снимат със смартфоните си, защо да не ги използват и за да прочетат повече за нещата, които заснемат

И тук QR кодовете не пречат. Напротив, има голяма вероятност да направят нечия разходка много по-полезна и приятна. Освен това е и безплатно, като изключим интернет трафика в роуминг, който не е евтин. На табелката имаше текст, който все пак насочва хората, които не знаят какво е QR кодът. Едно голямо браво! В България също има подобна инициатива. Върху табели пред повечето исторически обекти е изписан телефон номер. В интерес на истината не съм го набирал и не знам какво и как точно се случва. QR кодовете биха били чудесен партньор на телефонния номер, все пак телефоните ни доста поумняха и могат много повече неща.

Подобни статии:

  1. За QR кодовете и печатните медии
  2. Не отричайте QR кодовете, научете се да ги използвате
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване