08/17/12 11:47
(http://eneya.wordpress.com/)

Pussy Riot

ЪПДЕЙТ! Pussy Riot са признати за виновни в хулиганство и религиозна омраза. Осъдени са на ТРИ ГОДИНИ затвор.

Източник: freedom.for.russia.bg@gmail.com

Супер накратко – ако си мутра/фашист/престъпник в Русия, нямай грижи, свиркай си, кво ти пука, никой няма да те пипне с пръст и си шиткай как ти дойде. От друга страна, ако си позволиш да критикуваш религията или вездесъщия Путин, ще гледаш затвора отвътре поне 6 месеца, докато измислят в какво да те обвинят точно, което да не звучи прекалено истерично забавно и да го формулираш така, че да не изглеждаш като най-големия лицемер на планетата.
Основно – наказанието трябва да е адекватно за престъплението и е желателно да си консистентен в наказването на нарушаващите законите. По възможност.

Обвиненията срещу Pussy Riot са в хулиганство на база религиозна омраза.
Ето го и самото видео.

Всеки може да си вади сам изводите.

Двойният стандарт е умопомрачаващ, поне за мен.
От една страна – обвинения в хулиганство на база религиозна омраза (хората трябва да бдат толерантни към вярата на другите!), от друга, в Русия говоренето за хомосексуалност (публично, в смисъл в изкуство, литература и пр.) подлежи на наказание. Толерантността очевидно свършва дотам, докъдето защитава християнството като религия. Всички останали, кучета ги яли.
Най-интересното е, че Русия е светска държава, това означава, че Църквата и държавата са отделни елементи, а не общи.

П.П. Интересно е как този паметник (на съветската армия) се превръща в официално място за изразяване на критично обществено мнение. Не смятам, че паметниците е редно да бъдат унищожавани (да, преди време говорех за махане на многоъгълния, но грешах, не трябва да се махат, те са част от историята ни, символ на грешки, глупост или успехи. Трябва да ги помним.) или вандализирани, но също така смятам, че това е добър начин да се изкаже социална позиция, защото ако беше на друго място, не би се обърнало внимание. Хм, вечният проблем. Ако се стараеш да си максимално законопослушен, ако се стараеш да не залагаш на похвати, които са под въпрос, ще бъдеш игнориран и пренебрегнат, защото е трудно да разбудиш позаспалото общество и социална реакция. Но ако се постараеш да дръпнеш вниманието, е, ами тогава си… сто неща.

Светла писа хубави неща по темата също.

“По-интересни са ми реакциите на хора, за които много добре знам, че не са религиозни, и които също смятат акта на Pussy Riot за “оскверняване на храма”. Да говорим цял живот как “религията е опиум за народите”, след което да се възпротивим срещу протестирането в църква, е, меко казано, неконистентно. Не бих могла да си обясня подобни реакции иначе, освен посредством политическите пристрастия на тези хора.”


Filed under: култура уж, политическaта отговорност, творчество, хуманизъм Tagged: Русия, двойни стандарти, протест, pussy riot
Публикувана на 08/17/12 11:47 https://eneya.wordpress.com/2012/08/17/pussy-riot/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване