08/21/12 04:37
(http://www.bivol.bg/)

Атентатът - между разума и ченгеджийската мъгла

Capture_decran_2012-07-31_a_14.21.15

Повече от месец след кървавия атентат на бургаското летище резултат от разследването в България няма. Има поток от празнодумие, дезинформации, кухи политически закани и само един проблясък - този на Цветлин Йовчев, който призна, че има тежък проблем с националната сигурност.

Проблемът наистина е тежък и това си личи от спиращото дъха откровение на водещия прокурор Калина Чапкънова направено пред в. Труд на 29 юли:

"Израелските туристи, които оцеляха при терористичния акт в Бургас, ще бъдат разпитани пак, съобщи прокурор Калина Чапкънова. Причината: те дали показания в нощта след атентата, но разследващите си водили записки на ръка и сега част от тях не можела да се разчете." (в. Труд).

Както се казва в известния анекдот: "Чукча не читатель, чукча писатель..." Но не е никак смешно, че в ерата на високите технологии при такова важно разследване записките се водят на ръка с лекарски краснопис и не се използва диктофон.

Версията "Хизбула" все пак е най-правдоподобна

Буксуването на разследването и оскъдната информация водят до появата на най-различни версии, повече или по-малко правдоподобни. Най-силната от тях, поддържана от Израел на базата на разузнавателна информация е, че атентатът е организиран от иранските служби с помощта на Хизбула.

Биволъ обобщи аргументите за тази версия още на 31 юли, след като се консултира с европейски полицейски експерти.

Експлозивът

Използването на тротил е важен индикатор. Това е военен експлозив, който е стабилен и безопасен за манипулиране и пренасяне, ако не е свързан с детонатор. Използването на военен експлозив с дистанционен детонатор насочва към намесата на чужди служби, осигурили опитен специалист по взривове, който е изготвил устройството.

Логистиката

Трима души и две седмици подготовка, както и връзка с местната организирана престъпност за набавяне на тротила са минималната конфигурация, за да се подготви атентатът. Имало е изготвен анализ от иранските служби за израелските туристи в България и пропуските в сигурността при транспортирането им. Първоначално е имало оглед от агенти, легендирани като туристи, след което за самия атентат се е включил друг екип от трима души. Възможно е това да са хора на Хизбула, които действат чрез контактите си с ливанци в България. Часове след взрива останалите живи 2-ма агенти са напуснали страната.

"Камикадзе"

Набеденият за "камикадзе" член на екипа, осъществил взрива, е западняк, от Северна Европа, възможно от смесен брак или с иранско потекло. Вербуван е на базата на идентитарна криза с обещания да му бъде сменена самоличността и да стане офицер на службите в Иран след успешния атентат. Осигурена му е голяма сума пари. Взривен е дистанционно, което заличава следата към организаторите. Въпреки публикуването на фоторобот и снимки от главата, до този момент лицето не е разпознато от роднини и близки. Все още е рано да се твърди, че е пълен сирак, но ако това се окаже вярно ще подкрепи версията за участие на специална служба, подбрала и вербувала точно такъв човек с идеален профил за прекъсване на връзката към организаторите.

Няма мартиризация - няма "камикадзе"

До този момент отговорност за атентата не е поета. Извършителят остава напълно анонимен и не е обявен за мъченик (мартиризация). Такова нещо никога не се е случвало с атентатор-самоубиец, който съзнателно се взривява за някаква кауза. На фона на тази очевидност българските разследващи продължават упорито да твърдят, че имат доказателства за "камикадзе".

Единственото безспорно доказателство би било някакво послание - текст, гласов или видео запис, в който атентаторът-самоубиец или негови съмишленици твърдят, че ще бъде извършен терористичен акт. Ако съществува такова доказателство, то не се дава за екслузивно ползване на службите, а се разпространява до възможно най-голям брой хора чрез медиите и интернет. Ето защо версията за "камикадзето" и измислените доказателства за нея не са нищо повече от ченгеджийска мъгла спусната в медиите за прикриване на безпомощност.

Защо не Ал Каида?

Използването на военен експлозив (а не самоделка) и абсолютната липса на мартиризация (обявяване за мъченик) на "камикадзето" изключват напълно тази версия. Тя впрочем се тиражира в публичното пространство от бившия шеф на НРС Кирчо Киров, чието управление на службата е описано от американците като "катастрофално". През 2007 г. Адмирал Грегори Смит обвинява "Ал Кудс", че стоят зад бомбен атентат в Багдад, като целта е била да се хвърли отговорността върху "Ал Каида". Подобен почерк се наблюдава и при атентата в Бургас.

No Pasdaran!

"Пасдаран" е популярно име за агент на Иранската революционна гвардия. Нейното подразделение, опериращо в чужбина е известно като "Кудс Форс" или "Ал Кудс". Счита се, че мозъкът на операцията в Бургас е високопоставен пасдаран, чието елиминиране ще е приоритет за МОССАД, която готви ответен удар.

Къде е Специализираната прокуратура?

Напълно неразбираемо е защо следственото дело не се води от Специализираната прокуратура в София. От компетенцията на Специализирания съд и прокуратура са престъпленията по чл. 116 ал. 10 (убийство извършено от лице, което действа по поръчение или в изпълнение на решение на организирана престъпна група ОПГ). Формално причината да не се намеси Специализираната прокуратура е, че няма данни за участие в пресъплението на повече от две лица. Според дефиницията за ОПГ, съучастниците трябва да са минимум трима. Но тази хипотеза предполага, че двама души са организирали целия атентат като са действали автономно, без логистика и информационна подкрепа, което е пълен абсурд. Абсурдът всъщност е проява на политическата воля да не се признава версията на израелците, американците и англичаните за организацията на атентата от иранските служби и "Хизбула".

{gallery}head{/gallery}

Публикувана на 08/21/12 04:37 http://www.bivol.bg/atentat-bla-bla.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване