08/28/12 07:46
(http://ivo.bg/)

Айсбергът “Газпром” дарява българския “Титаник” със сближаване на позициите

Голямо самохвалство на властта настана във връзка с онова, което ни обещаха от руския монополист в снабдяването на България с природен газ „Газпром” под формата на шантаж още в ранната пролет: намаляваме ви с 11 процента цената на газа, но ако подпишете за „Южен поток”. Подписаха!

Втори ден медийните фанфари свирят толкова яко, че има опасност да сринат йерехонската стена на крехкото доверие на скептичния българин в добрите новини. Щом така тръбят, значи има нещо.

Има. Освен споменатия шантаж, за който не видях и не чух да намекват дори т.н. влиятелни медии в България ( да не говорим за самите наши управници, преговарящи за това как най-добре да обслужат шантажа) това „нещо” се казва укрепване на руския енергиен диктат над България, която е единствената европейска морска държава без терминал за внос на втечнен газ. В чия полза? На „Газпром”, разбира се…

България се оказа също така единствена държава света, забранила на себе си със закон да знае, дали притежава алтернативен на вносния газ в особено големи количества, може би. Този световен рекорд по национален мазохизъм беше регистриран под личния диктат на премиера Борисов и в трогателно съгласие с омразните му на думи БСП и ДПС чрез спешно гласуване в Народното сърбание ( чиято попара сърбаме). Пиеската беше изиграна през януари уж под натиска на народния глас след някакви си еднодневни протести, добре организирани обаче едновременно в цели 12, обикновено хъркащи дълбок граждански сън за каквото и да било друго, български селища. Този световен рекорд беше изумителен не само по своята същност, но и по невероятната си светкавичност: поставен беше за броени дни след въпросните демонстрации и гласуването.

После…После в София на 5 март пристигна неочаквано държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън.

После…Също така неочаквано спрямо тригодишното размотаване с противоречиви изказвания по въпроса правителството прекрати договора с за АЕЦ „Белене”.

После…Борисов ми се обади лично да ми съобщи тази вест с твърдението, че съм бил първият, който научава…Премиерът, напомням и съм го цитирал в книгата „Ядреналин”, сподели в отговор на мой неочакван за него въпрос, че не искал да дразни Путин, докато текат преговорите за газа и по тази причина не се произнася за преместването на съветския паметник от центъра на София. Е, преговорите „изтекоха” вчера. Да видим сега какво следва…И дали някой, въоръжен с микрофон, ще го попита какво е все пак мнението му по темата след края на преговорите за газа.

После…Последва споменатото вече обвързване на руското обещание за 11 процента намаление с българска благосклонност към „Южен Поток” и финализирането на тази верига от причини със следствието, документирано вчера с акцент върху върха на айсберга: 11 процента бонус за България.

Дали е така обаче? Ето информацията по въпроса, представена от в. „Дневник” към днешна дата:
Средно 11% е отстъпката, която ще получи България за газа, който ще купи от Русия до края на годината. Това каза във Варна министърът на Икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по време на съвместната си пресконференция с Александър Медведев, зам. изпълнителен директор на “Газпром” . Договорената отстъпка ще влезе в сила със задна дата – от 1 април, уточни Василев. Той обаче не можа да каже, каква ще бъде тя в номинално изражение, тъй като щяла да зависи от количествата, които ще бъдат доставени на България в оставащите четири месеца до края на 2012г.

“От април до сега ние обсъждахме детайли по строителството на газопровода “Южен поток”, отстъпките в цената на газа и новия газов договор, каза Делян Добрев. Днес подписахме три документа. Единият е протокол с който се ангажираме до 15 ноември да вземем окончателно решение за строителството на “Южен поток”. Вторият документ е за отстъпката от 11% в цената на газа от 1 април т.г., а третият документ е протокол, с който страните се ангажират да подпишат новия договор за доставка на газ за България до до 15 ноември т.г.”.

Според Медведев подготовката на документите, подписани днес е отнела доста време защото е трябвало те да отговарят на исканията и очакванията и на двете страни. “Става дума за инвестиционното сътрудничество в проекта “Южен поток” и доставката на природен газ от русия за България”, каза той.

По време на днешната пресконференция Александър Медведев припомни руска поговорка, която в превод гласи: “Дълго впрягахме, но бързо пътувахме”. “Сега я използвам, за да кажа, че ние наистина дълго “впрягахме”, но сега предстои много бързо пътуване”, каза той.

Според Делян Добрев разговорите му с Александър Медведев са включвали и други теми като например тази за строителството на газови централи в България, от което “Газпром” се интересувал отдавна. Друга обсъждана тема са били българските планове за разширяването на капацитета на газовото хранилище в Чирен.

Според Добрев финансирането на участието в изграждането на “Южен поток е било един от въпросите, дискутирани най-дълго, защото в предварителните споразумения е било предвидено до 70% собствено участие на двамата партньори в проекта.

“През тези месеци постигнахме договореност собственото ни участие да бъде минимално, далеч от тези 70% и да бъде в рамките на сума, която няма да затрудни България, каза министърът. Нашето участие в този обект можеше да достигне близо 1 млрд. евро, а ние нямаме такива средства. В момента в протокола е записано ,че участието със собствен капитал от двете страни е минимално, като е постигнат максимално висок процент на привлечените средства”, добави той.

В допълнение на тази тема Медведев обясни, че вече са проведени консултации с банки и от тяхна страна има проявен голям интерес към финансирането на проекта. “Очевидно е, че това сътрудничество ще се реализира на базата на т-нар. проектно финансиране, уточни зам. изпълнителният директор на “Газпром”. Това което уточнихме с министър Добрев е да бъде договорена схема, която да е максимално щадяща за вашата страна. Съвременният финансов пазар ни дава да направим точно това”.

На територията на Русия строителството на газопровода вече е започнало, морският сектор ще започне да се строи през декември т.г., а българският участък – след като бъде подготвена проектната документация, стана ясно днес.

“Ние нямаме никакво съмнение, че първият газ ще тръгне през подводния сектор от трасето и по наземната му част през 2015 г., каза Александър Медведев. Така че предстои ни сериозна работа”.

Министър Добрев повтори, че печалбата на съвместното предприятие, което ще управлява българския участък от газопровода, ще бъде 8%. Всички съоръжения на българска територия ще бъдат собственост на дружеството “Южен поток България”, в която 50% от дяловете ще се държат от Българският енергиен холдинг (БЕХ), а останалите 50% от “Газпром”.

“По отношение на количествата газ, което ние ще купуваме, това е залегнало в търговските ни договори и ние можем да получаваме толкова газ, колкото ни е необходим”, каза още той. ( Дневник)

А ето и част от онези коментари към статията, които внасят яснота що за „подарък” сме получили:

Този филм не го ли гледахме март месец?
И ако влезе със задна дата (от април), това не означава 33% (3 трим. х 11%), имайки предвид, че цената е за 1000м3?

Пак напомням цените, на които Газпром продава на Германия и България-330$ и 490$ за 1000м3. Дори с11% намаление пак ще са доста по-високи от немските! Като не инвестираме в алтернативни трасета, Русия ще ни дере в цените!

Средната цена на шистовия газ в САЩ $65.

Ukraine holds consultations with Turkey on the technical issues of passage through the Bosphorus of liquefied gas tankers to the future LNG-terminal, which will be built in Odesa and Mykolaiv regions, Ukraine’s ambassador to Turkey Serhiy Korsunsky said during a presentation of the national projects of Ukraine in Istanbul.

As known, Boshporus is overloaded, a queue of ships stands around the clock before the entrance to the strait, but Ukraine will need speedy supplies. ( казано в резюме на български – за сведение на онези, които опонират, че през Босфора не могат да минават танкери с втечнен газ за България- Украйна води преговори за такова преминаване, докато България изпроводи в Турция своя Вежди Рашидов за културен лаф моабет- бел. ivo.bg)

Капана е $10 млрд. – 30% договорено участие при сега цена на южен паток $30 млрд. и след 10 години ще нарасне двойно. Икономически роби на РъФъ както е желанието на РъФъ с любезното съдействие на момченце министър и неговите шефове рубладжии.

Сега плащаме газа на варварите около $600 за 1000 куб.м. Колко са 11%? Падаме на $ 534 – което е ужасно висока, убийствена за бизнеса, кожодерска цена. Поробването на българския народ под руско въглеводородно робство дължим на Гоце и Овчаров. Липсата на стратегия за напускане на руската енергийна зависимост дължим преди всичко на Мутрата. Виновниците се разхождат по живо по здраво и вместо да бъдат обесени публично на МОЧА, ние играем белот с уродите.

ша сфинявате, тва кой газ е – оня дето го вдигнахте с 16% преди 5 месеца ли ? Една проста сметка, ако позволите.
Ако е бил на цена Х и сте го увеличили с 16%, е станал 1,16 Х.
Сега като го намалите с 11% става 89% от 1,16Х = 1, 0324 Х.
Предвид, че е бил на тия цени през летния сезон – реално за новия отоплителен сезон го продавате с 3, 3.5% нагоре.
Та кое точно ми намалихте ?

Природен газ
САЩ – $250 , Южна Америка – $120, Китай $160
http://en.wikipedia.org/wiki/Natural_gas_prices

Я пак? Това втора серия ли е на филма “Намалението на газта в България”? Вярно, че има много баламурници все още в тази наша държава, които се хващат на празнодумията на тази групичка хора, не мога даже и управляващи да ги нарека, които най-нагло продължават да се гаврят с нас!

Докато активисти на „Грийнпийс” атакуват обекти на айсберга„Газпром” в ледения Север на планетата, на юг, в нашия слънчев балкански „Титаник”, концернът с най-голям принос за дирижираната от Кремъл уж пазарна руска икономика контраатакува с твърдение, че ни прави подарък. Вие вярвате ли на данайците? А на местните им помагачи?

Най-достоверно в цялата история звучи предположението, че наистина става дума за някакви подаръци, раздавани по споменатата верига от причини и следствия, но те едва ли ще стоплят замръзналата на нулата българска икономика и радиаторите на българските потребители, които с такава лекота бяха отрязани от руския газ през януари 2009 г.

В държава, която поддържа и охранява в центъра на столицата си огромен и заплашителен спрямо собствения си народ паметник като израз на благодарност за заробването си, продължението на това заробване с енергиен монопол е само логично следствие от начина на управленско мислене- мислене за собствения джоб на онези, които наистина има за какво да са благодарни на съветския колониализъм и руското му продължение днес.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване