08/28/12 08:24
(http://ivanbedrov.com/)

Лятото на широката коалиция

Краят на лятото е. Обичайно това е времето, когато голяма част от новините звучат като изсмукани от пръстите. Причината е, че често наистина са. Държавата не работи, повечето хора са далеч от домовете си – на море, в чужбина, на село, всеки според желанието и възможностите си. И тази година ситуацията изглежда не по-различна отпреди. Но само на пръв поглед.

Антон Кутев казал, че социализмът е като СПИН-а и се предава по полов път или по наследство, съпартийката му от БСП Корнелия Нинова се възмутила, премиерът Бойко Борисов препоръчал как ГЕРБ да се пази от заразата, а отделни дейци и цели творчески колективи вече изпращали възмутени писма срещу „откритието“ на Кутев. Ще кажете, че това е най-вълнуващото нещо в държавата, а всъщност това е подмяна – димна завеса, която управляващи и опозиция взаимно раздухват, а зад нея остават наистина важните неща. Интересът изглежда като взаимен, иначе няма разумно обяснение за общия хор, в който партията на властта и най-голямата опозиционна партия занимават обществото с глупости.

Лятото на 2012 г. в България е мечтаното време за всяка една политическа сила в опозиция. През ден властта ражда от ярки по-ярки скандали, цените продължават да се покачват, безработицата също расте. Нека погледнем една по една с какво се занимават партиите, които твърдят, че са в опозиция. За БСП вече стана дума – измисленият скандал с изказването на Антон Кутев е най-празното нещо, което ни е предлагало политическото говорене от години насам. Кой се интересува дали БСП е като СПИН-а или не е? Утре някой ще каже, че някоя партия е като гмуркането във водата – ако са ти широки гащите, то задължително ти се изхлузват. И трябва ли после всички заедно да добавяме смисъл към тази глупост и зорлем да превръщаме разговора в политически? Разбира се, че не трябва.

Най-новата „алтернатива на статуквото“ поне констатира скандалите. На сайта на движението на Меглена Кунева можете да намерите качени отделни публикации от медиите за скандалите в земеделието или за резултатите от скрити договорки в търговията с горива или хранителни стоки. Но това го правят и хиляди други сайтове и блогове. Не това се очаква от една политическа сила, която се представя за опозиционна. ДПС традиционно е партия на специфичното мълчание и няма смисъл да поглеждаме в тази посока. А какво става с т.нар. традиционна десница? ДСБ реши да занимае публиката с развитието на възобновяемите енергийни източници и разбира се никой не забеляза това действие. За СДС няма смисъл да говорим, те самите вече не вярват, че правят политика.

В същото време скандалите в държавата плачат за това някоя партия да се захване сериозно с тях и да потърси сметка на управляващите. Министерството на земеделието обяви търг за продажба на над 150 хил.дка земя само срещу компенсаторки, а в същото време едни определени хора са изкупували предварително огромно количество от тези платежни инструменти. Т.е. изглежда да са знаели преди останалите. Една партия претендира да представлява земеделските стопани, друга претендира да представлява дребните собственици, трета претендира да се бори срещу корупцията. Всеки претендира за нещо, но фактите са следните – нито една партия не направи от това истински политически скандал, какъвто подобни схеми заслужават. И ако това може и да не бъде разбрано от широките народни маси, то шеметното забогатяване на една 25 годишна служителка също от земеделското министерство със сигурност ще ядоса много хора. Отново няма политически отговор по темата.

И за да не излезе, че проблемите са само у днешните управляващи, нека припомним и някои по-стари изказвания. Проектът за АЕЦ „Белене“ беше „,гьол, в който са заровени милиарди“. Премиерът изпрати на прокуратурата още в началото на мандата си един скандално известен одит на НЕК по темата. Обеща няколко пъти разследване и наказание за организаторите на това грандиозно харчене на публични средства. Обеща разследване и присъди за още много от творенията на тройната коалиция. Към момента няма случай на наказани, а премиерът предпочита да коментира метафората със СПИН-а. И тук е разковничито на въпроса защо в България на практика няма опозиция и основните партии в един глас занимават гражданите с небивалици, но взаимно си спестяват обвиненията в сериозни неща. Защото измислянето на смешни скандали като този със СПИН-изказването или маркирането на второстепенни теми от опозиционните политически сили говори за страх.

Когато почти всеки е минал в един или друг момент през властта, а днес управлението има силовашки подход в общуването с всички, тогава не е трудно да прозрем стари зависимости и договорки за откупване. Дори и с поглед в бъдещето – нали знаете, че след този маниер на управление ГЕРБ не искат и да си представят какво ще се случва с техните дейци, ако дойдат нови управляващи. Затова хайде всички да говорим за Антон Кутев, така поне няма риск гражданите да запомнят истинските скандали. И на сегашните, и на предишните. Широката коалиция на подмяната е факт. За съжаление.

написано за в. „Труд

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване