08/28/12 05:33
(http://www.azcheta.com/)

Новите приказки от цял свят на Любомир Николов

Писнало ли ви е от онези класически приказки, които сме слушали до втръсване? Не ви ли се иска от време на време да разнообразите репертоара с истории за „лека нощ“?

Е, аз съм горе-долу в това положение: харесвам „Червената шапчица“, „Снежанка“ и т.н., обаче, честно казано, отдавна ми се иска да открия нови, различни приказки. Всякакви стари издания с български, руски, индийски, африкански и прочее приказки прочетох като малка, но сега – като пораснало дете – определено мечтая за нещо ново, непознато и вълнуващо…

Получавайки предложение от изд. „Софт Прес“ да прочета най-новото им заглавие – „Нови приказки от цял свят“, не успях да устоя на изкушението. Въпреки убеждението ми, че ще срещна добре познатите сюжети на класическите приказки, реших да пробвам късмета си в търсенето на нови приказки. В началото мислех, че Любомир Николов (преводач на „Властелинът на пръстените на Дж. Р. Толкин) просто е превел книгата, но изненадата ми беше огромна – в ръцете си държах издание с приказки, съчинени от български автор! А недоверието ми се стопи неусетно, още по средата на първата прочетена приказка, която ме грабна и ме прехвърли в далечен Тайланд.

До края на книгата успях да обиколя чудни страни, да науча за някои странни обичаи, да събера поуки и най-вече да открия ИСТИНСКИ ДЕТСКИ приказки! Принципно споделям убеждението, че повечето български автори не пишат за деца, макар и да им се иска. Често текстовете са по-скоро за мама и татко. Е, в книгата на Любомир Николов не само родителите ще открият нещо за себе си – децата също с удоволствие могат да пътешестват по света, водени от умелото перо на автора, научавайки за преживелиците на Жозеф с барон Самеди или за чудесата на медния грош. Други интересни приказки, събрали в себе си огромна поука, ми се сториха „Камъкът на лихваря“, „Чифликът с орехова черупка“, „Иглата на леприкона“…

Всъщност цялата книга ми хареса наистина много и я препоръчвам на всички търсачи на нови приказки, копнеещи за нещо вълнуващо, интригуващо и различно. Освен приказките, оформлението и корицата на книгата също са наслада за сетивата.

А, и още нещо – в новите приказки на Любомир Николов не открих насилие – елемент, който силно притеснява родителите в последно време и предизвиква разпалени дискусии!

Вземи тази книга с отстъпка!





Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване