09/08/12 06:46
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Лавандулов сладолед и праскови с лавандулов мед

Никога не е късно за сладолед, особено към полунощ в Екс ан Прованс. Разхождайки се по това време няма как да не ми направи впечатление яркият нощен живот в града и една голяма постоянна опашка от хора пред светнали витрини. Отивам и аз да видя какво става там. А то, какво мислиш, че става? Хората се редят за сладолед. Имаше може би около 50 различни вида, но аз исках от онзи белия, на който пише Lavande. И оттук започва любовната ми история към лавандуловия сладолед, последвана от импровизацията по картинки.

Картинките са всички онези снимки на лавандулов сладолед, гарниран с праскови, които видях във всички онези хубави френски кулинарни книги. Кулинарни и хубави, ама на френски! Тц-тц, кога ще го науча този език! Оставаше ми само да се любувам на снимките и да си съчинявам рецепти по тях, което всъщност се оказа забавно и развихрящо въображението. Едничко само не разбрах. Как така сладоледът на снимките е снежно бял, а в рецептите има жълтъци? Изглежда, книгите не са били от много хубавите. Зарязах го това, но си запазих идеята.

А тя се избистри след като прочетох августовския брой на гръцкото списание Γλυκά μυστικά (Сладки тайнства), в което темата на броя е… познай какво! Сладоолеед! Тъкмо навреме и повече от идеално. Разгледах предложенията и се спрях на едно, в което няма жълтъци с идеята сладоледа да остане бял. После извадих от плътните и сочни ванилови шушулки, които си купих от пазара, пак в Екс. Толкова сочни, че чак пръста ми потъва в тях. Добавих малко от набраните лавандулови цветове от полетата под Люберон и ето, че сладоледът ми е готов. За гарниране карамелизирах праскови с лавандулов мед, но и малко масло добавих, че нали е по френски. Единствено мога да се надявам на по-дълго лято, но като си помисля как ме зашеметява тази сладка комбинация, мога просто да притворя очи и да усетя слънцето над мен.

За лавандуловия сладолед

От посочените дози се получава 1 кг сладолед.

Продукти:

  • 250 мл сметана 35%
  • 1 консерва подсладено кондензирано мляко
  • 1 консерва кондензирано мляко
  • 1 шушулка ванилия
  • 1 супена лъжица лавандулови цветове

Сметаната се изсипва в касерола и към нея се добавят остърганите семена от ваниловата шушулка и лавандулата. Загрява се докато заври. Когато заври се отстранява от огъня и се оставя да се охлади до стайна температура. Прецежда се, покрива се плътно със стреч фолио и се оставя в хладилник за минимум 6 часа за да се охлади добре.

Охладената сметана се разбива с миксер докато се сгъсти. Към нея се добавя подлсаденото кондензирано мляко и разбиването продължава още 2-3 минути. Накрая се изсипва кондензираното мляко и сместа се разбива за още 2-3 минути.

Сместа се изсипва в подходящ съд и се слага във фризера. Разбърква се на 2-3 пъти през един час докато започне да стяга. Оставя се във фризера докато замръзне. Преди сервиране се оставя за 5 минути на стайна температура за да се отпусне леко.

За прасковите с лавандулов мед

Посочените дози са достатъчни за 4-6 порции, но всеки може да прецени по колко праскови да задели на порция.

Продукти:

  • 2 големи праскови, нарязани на шестини
  • 1 супена лъжица масло
  • 1 препълнена супена лъжици лавандулов мед

Широк тефлонов тиган се нагрява на умерен към силен огън и в него се добавят маслото, парчетата праскови и меда. Готвят се около 4-5 минути докато сосът се сгъсти. На 2-3 пъти се разбъркват внимателно.

За сервирането няма правила. Прасковите може да се гарнират със сладолед или сладоледът да се гарнира с праскови. Който както обича.

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Лавандулов сладолед и праскови с лавандулов мед е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Публикувана на 09/08/12 06:46 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/Rd8Hk_Ie57g/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване