09/11/12 11:58
(http://www.azcheta.com/)

Шестима останаха в надпреварата за Man Booker Prize 2012

Дебора Леви, Хилари Мантел, АЛисън Мур, Уил Селф, Тан Тван Ен и Джийт Тайил са шестимата финалисти, които ще се борят за избора на носител на наградата за художествена литература Man Booker 2012. Имената им бяха обявени във вторник на специална пресконференция в централата на основния партньор на конкурса - Man Group в Лондон.

"Съдиите приветстват силния език и артистизма, вградени в книгите, чиито основни теми са миналото, паметта и загубата", каза при съобщаването на заглавията председателят на журито сър Питър Стодард.

Шестте романа, подбрани от предварително обявения дълъг списък, са:
Tan Twan Eng - The Garden of Evening Mists (Myrmidon Books)
Deborah Levy - Swimming Home (And Other Stories / Faber & Faber)
Hilary Mantel - Bring up the Bodies (Fourth Estate)
Alison Moore - The Lighthouse (Salt)
Will Self - Umbrella (Bloomsbury)
Jeet Thayil - Narcopolis (Faber & Faber)

Носителят на тазгодишната награда и паричната й равностойност от 50 000 паунда ще стане ясен на 16 октомври 2012 г. Миналата година букърът за художествена литература отиде при Джулиан Барнс за неговата "Предчувстие за край", който вече е продаден в над 300-хиляден тираж на територията на Обединеното кралство.

Преди финалното обявяване на победителя обаче организаторите са осигурили на финалистите доста участия, които да увеличат популярността на книгите им. За пръв път тази година на 15 октомври ще се проведе Man Booker Live - съвместен проект на Man Booker Prize и Picturehouse Entertainment, който ще представлява вечер с четене на всички шестима автори в Royal Festival Hall в лондонския Southbank Centre. Събитието ще се предава на живо в няколко британски кина и ще бъде водено от бившия съдия в конкурса и водещ по радио BBC 4 Джеймс Ноти. Няколко дни по-рано наградите Man Booker ще са основна тема и по време на литературния фестивал на The Times в Челтнъм на 13 октомври.

Огранизаторите бързо пуснаха и плакат, с който библиотеките могат да подкрепят финалистите в надпреварата.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване