09/12/12 08:28
(http://ivo.bg/)

Властта срича предизборно управленската азбука

Предислов ( за да не се налага послеслов): този текст няма нужда да четат хората със слаби нерви, на които им е непоносимо, че ще припомня как Борисов ми се обади на 28 март с твърдението, че съм първият, на когото съобщава за току-що взетото решение на правителство да спре проекта АЕЦ „Белене”.

Днес разбрахме от министъра на енергетиката Делян Добрев, че отказът да плащаме на Русия 1 милиард евро заради пресъхналия гьол край острова на несвободата Белене е план Б на властта. Той загадъчно анонсира и план В. Обаче питам: какъв беше планът А?

В моя скромен случай, когато премиерът ми се обади по телефона с явното намерение да ми приложи план А в разгласяването на закъснялото с 3 години решение, като ме превърне от критик във фен на властта, този план А определено не сработи. След това, на заседание на Министерския съвет на 16 юни, без никаква конкретна провокация ( от моя страна)- дори напротив, не бях сред активните поддръжници на протестите срещу безобразията в оп(р)азването на горите- насред тирадата си пред поканени на заседанието на кабинета представители на протестиращите граждани Борисов ми приложи план Б: нападна ме персонално като най-големия му враг сред журналистите. Нямал съм право ( без да съм имал и на сън такива претенции!) да бъда „лидер на демократичните журналисти”!

Иначе казано, в главата на властта винаги има войнствен план Б, когато е сгафила с план А. Но остава въпросът защо изобщо прилага план А, след като си има толкова успешен план Б, какъвто ни демонстрира наперено в момента до степен, че вицепремиерът Дянков днес обеща да „напляска” Русия …отново.

Дали обаче с тази реторика не искат да избягат от разговора, който иначе водят за свое оправдание по отношение на своите предшественици с въпроса: защо е пропуснато толкова много време за действие, довело до затлачване и натрупване на проблемите? И кой е по-виновен: предишните, които активираха пагубния АЕЦ „Белене” или наследниците им, които доведоха раната до гангрена, чието лекуване вече може да стане само с шумна ампутация? Или разчитат на нашата късопаметност по отношение на многобройните изказвания на Борисов и антуража му за неизбежността (почти като смъртта) на АЕЦ „Белене”?

Продължавам да питам: кой ще напляска виновниците за протакането и за това, че едва сега започват да намекват за огромните злоупотреби от страна на бившите управници? Нима това закъснение не прилича на съучастие, което сега, когато ножът е опрял до кокала и когато кокалът с комисионните се пренесе в АЕЦ „Козлодуй”, се опитват да представят като (закъснял твърде много, но важен, реанимиран заради новите избори) порив към справедливост и към възмездие, с което ГЕРБ подмамиха миналият път толкова много избиратели?

Ако план А предвижда мотаене, шикалкаване, губене на време и пари в танца с руската мечка с надежда тя да се превърне в някакво котенце, а план Б включва ръмжене срещу разгневения космат хищник, какво ли остава за план В?

Не ми остава нищо друго, освен да предположа, че Борисов е изтрезнял предизборно и за вредата от следващия мечешки казачок, поради което плаши с отказ на България от „Южен поток”, който той многократно е обявявал за сигурен проект в плановете на правителството- почти както лавираше и за т.н. втора атомна. Какви са индикациите ли? Например вестник „Труд” днес е прозрял, че Русия шантажира България за газовия проект чрез натиска с искането на огромни неустойки за несъстоялия се ядрен обект край бившия концлагер на острова на несвободата. За целта вестникът цитира свои източници.

Вярно е, че минавам повече за западник, отколкото за източник, но по този въпрос съм изписал доста и смея да твърдя- доста преди да наблюдаваме сегашното раздвижване по темата.

Гледам и чувам, че посланикът на САЩ Джеймс Уорлик също заговори на изпроводяк на високи обороти за необходимостта от разсекретяване на тайните клаузи от енергийните договори на България (познайте с коя държава!).

А какво ли ще ни каже новото назначение на Вашингтон в София Марси Райс, помощник секретар за ядрена и стратегическа политика в държавния департамент на САЩ, която е била в епицентъра на формирането на американската политика като отговор на побоя, нанесен през август 2008 г. от Русия на една малка, православна, черноморска, освобождавана от Русия от османците, но непослушна днес спрямо Москва държавица.

Така че очаквам ново позвъняване от страна на Борисов- стига да размисли по въпроса за моето „лидерство” на „демократичните журналисти”.

Апропо, с обявяването на трите плана А,Б и (загадъчния) В, изплува споменът за планът АБВ на Георги Първанов, сътрапезника на Борисов, който се самообяви за успешен политик, макар че първите два шлема от тройния му енергиен шлем в договорките с Кремъл вече отпаднаха поради непригодност. Остава да видим съдбата и на третия, на „Южен поток”, който е сламката, в която са се вкопчили като в спасителен сал потъващите планове на Путин да завърже стратегически юзди на своя български троянски кон в ЕС.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване