09/12/12 11:03
(http://ruslantrad.com/)

Протести в Египет, Либия срещу филм, обиждащ пророка Мохамед

Протестиращите пред американското посолство в Кайро успяха да свалят и разкъсат американския флаг. Снимка – АлМасриАлЮм.

Филм за пророка Мохамед нажежи обстановката в Близкия изток. В Египет и Либия хиляди се надигнаха да протестират срещу филма и срещу Америка, която според мнозина е отговорна като страна за филма. За съжаление положението в Бенгази ескалира, а там сульо и пульо имат калашников. Иглежда, че някой казал на група по-настръхнали въоръжени либийци, че Америка била направила филм, който обижда пророка Мохамед и те нападнали консулството. Сградата е напълно опожарена и има една потвърдена жертва. Преди няколко часа Ройтерс съобщи, че още трима американци са загинали, включително и посланикът. Според неофициален либийски източник, колата на посланика била атакувана с ракети.

Няколко хиляди египтяни се събраха вчера на протест пред посолството в Кайро. Протестиращите успяха да се качат на стената на посолството и да свалят американския флаг. Американските медии се втурнаха да съобщават, че на мястото на американския флаг бил качен този на Ал-Кайда. Черните флагове, които бяха размахвани вчера с надпис „Няма бог освен Алах и Мохамед е Неговия пратеник,” по принцип се размахват при всяка по-голяма демонстрация, в която се включват консервативните салафисти. Самият надпис пък се пише къде ли не, от графити под мостове до стикери, залепени по градските микробуси. Така, че спокойно, Ал-Кайда не е дошла в Кайро. А пред посолството не бяха само салафистите, а имаше и „ултрас” (организирани футболни фенове), както и по-умерени мюсюлмани.

За разлика от сблъсъците пред сирийското посолство миналата седмица, когато група египтяни атакува сградата, за да свалят флага на режима  на Башар Ал-Асад, и бяха попребити от полицията (около 85 ранени), протестите вчера преминаха без жертви и без насилие. Като по чудо силите на Централна сигурност оставиха протестиращите да си правят, каквото искат на външната стена на посолството. Появиха се  коментари по Туитър и Фейсбук, че нямало силова реакция и насилие вчера, защото имало много салафисти, а те били под протекцията на президента. Според мен полицията сигурно не е искала да ескалира ситуацията като в Бенгази.

Изглежда, че повечето от протестиращите само бяха чули за филма, но не го бяха гледали. В случая става тава дума за един абсурден аматьорски филм направен в  Щатите. Първоначално медии заявиха, че авторът е египтянинът Морис Садек, известен с анти-мюсюлманските си виждания християнин копт, който живее в Щатите. В последствие се оказа, че той се е включил само в писането на сценария. Истинският „виновник” е мъж на име Сам Басайл, който първоначално според Ал-Джазира беше американец, но около 11 сутринта египетско време, беше редактиран и променен на израелец. Не е ясно дали медиите наистина имат информация за Сам или просто използват Гугъл. Това име е използвано като потребителско име в Youtube за качването на 2 видео клипа от филма през юли тази година.

Интересно е, че 2 месеца никой нищо не казва за този филм. Но вчера (11ти септември, 11 години след атентата в Ню Йорк), някой с потребителско име HOSSAM252 публикува част от филма, дублиран на египетски арабски и започва лавина от коментари по интернет, които впоследствие ескалират в протест.

Вчера късно вечерта Морис се включи по телефона по телевизия Мехуар, обяснявайки, че уж филма не обижда пророка Мохамед и че се бил консултирал с мюсюлмани, когато пишел сценария. При въпрос на водещата на предаването защо е написал сценария, Морис започна да обяснява, че християните са дискриминирани и угнетявани в Египет и спомена инцидента в Масперо миналата година, когато над 20 християни бяха убити при протести. По същото време включиха и Есам Абд Ел-Магед, един от лидерите на консервативната група Ел-Гамаа Ел-Исламия, който не се сдържа и напсува Морис: „Алах те проклина, син на к****.” И така християнският и мюсюлманският фашизъм се прегърнаха любовно в нациолналния ефир на Египет за пореден път. Ако ви се гледа сеир, можете да видите клипа на предаването тук.

 

 

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване