09/13/12 16:54
(http://greentech-bg.net/)

Супер прозорци – иновация от Полша

Във всяка сграда прозорците са най-слабото звено в нейната термоизолация. Има множество възможни решения за подобряване на термичната изолация на стените като технологии и материали. Но за прозорците, особено с условието да се запазва тяхната прозрачност, в момента не се предлагат модерни и практични решения. Но на проведената в Хановер International Passive House Conference една иновативна полска компания – Super Windows предизвика истински фурор с представените прототипи на термично изолиращи стъклени панели с чудесна видимост.

Двама учени от Полската академия на науките демонстрираха два прототипа – INVIS160stack и INVIS160tweed, с дебелина 160 мм и не по-тежки от традиционни прозоречни панели с подобни размери.

INVIS160stack (горе) е панел, който се състои от две външни стъкла, между които са поставени 10 слоя от специален прозрачен филм, които не влошават отличната видимост. Иновативният прозоречен панел има паказатели от 0.15 W/m2K съгласно европейските стандарти.

Вторият прототип – INVIS160tweed (долу) е подобен на INVIS160stack, но слоевете между двете стъкла имат наклон от 45 градуса. Това позволява да бъде достигнат показател от 0.05 W/m2K съгласно евро стандартите.

Необходимо е още доста работа и инвестиции, докато тези прототипи бъдат пуснати в серийно производство и продажба. По тази причина за момента не може да бъде посочена и цена. Но тази интересна идея определено заслужава внимание как ще се развие през следващите години.

По материали от: jetsongreen

Публикувана на 09/13/12 16:54 http://feedproxy.google.com/~r/Greentech-bg/~3/EGv4IWEr1FM/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване