09/14/12 07:59
(http://ivo.bg/)

Путин и Борисов: царят е (авто)гол

В Русия расте съпротивата срещу Путин, която се готви отново да излее по улиците на големите градове „марш на милионите”. Този тътен предизвика непознат досега изблик на самокритичност от страна на самия Путин по две линии: той не само призна фалша на нагласените като за него зрелища с участието му в разни акции сред природата, но и го направи в интервю с журналистка, прогонена от работа заради отказа да отразява тези кичозни, заблуждаващи рекламни трикове за печелене на популярност.
Както пише Ройтерс, цитирана от Vesti, мъжкарските изяви на Путин сред природата, включващи сцени с всевъзможни животни – от тигри до китове, са основна тема за руската държавна телевизия от години и затвърждават образа му на човек на действието.
Същевременно обаче те предизвикват подигравки от критиците, които ги сравняват с
пропагандата в съветски стил
“Всичко, което правя в тази област – опазването на дивата природа, не би трябвало да има нещо общо с политиката. Но за човек в моето положение е много трудно”, каза Путин в разговор с журналистката Маша Гесен, известна като критик на президента.

Гесен бе уволнена от поста си на редактор на туристическо списание след отказ да изпрати репортери да отразят полет на Путин със самолет с група жерави миналата седмица.
Маша Гесен е автор на книгата “Човекът без лице: Неочакваният възход на Владимир Путин”, в която описва Путин като корумпиран и автократичен лидер. Тя написа статия за срещата си с президента в сп. “Большой город”.
В разговора си с Гесен Путин призна, че гмуркането му във водолазен костюм до дъното на Черно море миналата година, за да открие древни амфори,
не е било това, което е изглеждало
“Защо се гмурнах? Не за да се изфукам, а да дам възможност на хората да научат нещо за историята. Разбира се, че беше нагласено”, заяви Путин.
Във връзка с изявата му преди четири години, когато беше показан как застрелва тигър с упойващ куршум, той каза, че идеята е била негова и че тя е съдействала за увеличаване на грижата за тигрите в редица страни.
По-късно природозащитници предположиха, че тигърът е бил докаран от някой зоопарк, за да може Путин да го простреля пред телевизионните камери.
Голям черен плакат с надпис “Смърт на узурпатора Путин”
беше за кратко опънат на билборд на жилищна сграда в Москва, предаде Ройтерс.
Засега не е ясно кой е сложил плаката, който по-късно беше свален.
Това става два дни преди планиран от противници на руския президент Владимир Путин протест, в който организаторите се надяват, че ще се включат десетки хиляди хора.
През февруари опозиционни активисти издигнаха огромен плакат с надпис “Путин, върви си” на билборд на покрива на сграда срещу Кремъл.„

Аналогиите, които предизвиква в България тази информация за отбранителната позиция на Путин, са относителни и то главно поради липса на съпротива в обществото у нас срещу „мъжкарските изяви” на местния аналог на Путин. Та той вчера вкара гол ( от дузпа- нещо като победа над вързан противник) в поредния мач с негово участие , но няма кой да извика, че царят е гол! Напротив, „подвигът” на Бойко Борисов отново е сред водещите новини за овладените от антуража му български медии, в които на никого не хрумва да даде думата на откровени негови критици да му задават неудобни въпроси.

Иронията на ситуацията е в това, че по отношение на натрупания кич в авторекламирането руският президент звучи като ученик на българския премиер в безпардонното извличане на изводи ( и евентуално изгода) с обратен знак. Това е номерът на Борисов, с който той от години внушава, че е може да е грешник, да плещи глупости, да не е с адекватно ( на поста си) образование- но пък повечето българи са такива и е адски честно да се парадира с необразованост, простоватост и дори примитивизъм в говореното. Как да не го обичаш, щом не е нещо повече от теб, но пък е успял да седне на върха на държавата и това е някак си косвен комплимент за простоватите, необразованите и удовлетворените от този паралел избиратели!
Сега Путин си признава, че уж документалните кадри с негово участие са всъщност бутафория, режисирана за заблуда на населението, но пък обявява тази заблуда за полезна за жертвите на пропагандата. Звучи като тирада, писана от самия Борисов. Той обаче не дава признаци за „слабост”, поради която да се откаже от слабостта си към нагласените като за него сценарии за печелена на симпатии сред подобните му в България.

И руската мечка играе според тоягата. Путин започна да става „добричък” откакто му дадоха да разбере, че авторитаризмът му няма да бъде търпян вечно и от всички руснаци. Той дори (почти) пророни състрадателна сълза за прекомерната съдебна строгост към пънкарките, протестирали срещу неговото гарантирано завръщане на президентския пост в московски православен храм. Негов съветник отиде много по-далеч, като направо произнесе осъдителна присъда на съда с припомняне, че в царска Русия за богохулство ( в каквото обвиняват „Пуси райът”, отказвайки им правосъдие като политически критици на Путин), не осъждали на повече от три месеца.

Остава да видим, ако продължа аналогиите с поговорките за мечката, дали мечката, която играе в съседния двор, ще заиграе казачок по путински и в нашия.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване