09/15/12 03:00
(http://socialevo.net/)

Защо iPhone 5 няма NFC?

Защо iPhone 5 няма NFC?

Откакто преди две години чух за NFC покрай безконтактните картови плащания и технологията спечели вниманието ми, не съм спирал да си представям възможните й приложения. Плащания, обмен на информация, интерактивна принт реклама, отключване на домашната врата… А програмите за лоялност, CRM и обслужването на клиенти? И всичко това с телефоните, които държим постоянно в ръцете си.

NFC постепенно започна да набира скорост благодарение на усилията на компании като Google, Nokia, Samsung, Visa, MasterCard, ISIS, RIM и други. Имаше и продължава да има обаче един проблем – NFC така и не прескочи фазата, в която възбужда въображението единствено на техничарите. Точно тук бе мястото на Apple. Те са компанията, която умело превръща една налична технология в потребност, за която досега не сме и подозирали. Обличат я в примамливи дрехи и я продават. Затова и силно се надявах, че следващото поколение iPhone ще приюти NFC. За да може тази технология да получи подкрепата, която заслужава.

Когато Apple показаха какво ще може iOS 6, видяхме и Passbook – тяхната идея за обединяване на много аналогови неща като карти за лоялност и билети в нещо дигитално и удобно. Хитро, признавам. И сега си представете Passbook с NFC… Красота! После Apple показаха iPhone 5, но не стана и дума за NFC… Фил Шилер каза в едно интервю за AllThingsD, че всъщност Passbook ще прави всичко, от което потребителят има нужда, така че NFC не е необходимост.

Да, един от любимите ми слогани на Apple е „It just works.“. Доказвали са го многократно. Apple не биха искали да застават зад нещо, за което потребителите не са готови. През 2003 г. на D1 Стийв говори за таблетите. Според него те щели да се провалят. Причината? Твърде трудно било да пишеш на ръка (вярно, със стилус) върху екран, хората били свикнали с физическата клавиатура. През 2007 г. дойде iPhone, а през 2010 г. и iPad, устройството, заради което се заговори за „Post-PC ерата“. Да, напълно възможно е това да е причината Apple да не вкарат NFC в iPhone 5. Вероятно е твърде рано за тази технология, малко хора ще я възприемат и Apple няма да могат да кажат, че тя просто работи.

По едно време се носеха слухове, че ако евентуално Apple посегнат към мобилните разплащания, а не вярвам да не го направят, ще използват друга технология, а не NFC. Заговори се за Bluetooth. Но защо Bluetooth, при условие че в момента се развиват безконтактните плащания, които са точно по NFC технологията? За да не се сбъднат плановете на Google, които активно работят в тази посока? Не знам. Вижте това.

Сигурен съм, че Apple имат стратегия за NFC и мобилните плащания, но не мога да не призная, че съм малко разочарован, че в описанието на iPhone 5 няма нищо за трибуквената абревиатура. Това не е непременно нещо лошо, напротив – сега е моментът останалите да запретнат ръкави и да покажат какво могат. Nokia с Lumia например. Или пък Samsung с Galaxy SIII и Google с Nexus. Да не забравяме и RIM, разбира се.

Подобни статии:

  1. Дали пък iPhone 5 няма да може и да плаща безконтактно?
  2. Apple отварят Bluetooth на своя iPhone
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване