09/20/12 03:01
(http://socialevo.net/)

Как да направим работещ онлайн магазин – Изборът, Част 1

Как да направим работещ онлайн магазин - Изборът, Част 1

Има много причини да реша да започна тази тема. Най-важната от тях е, че имам работещи онлайн магазини, които ми носят приходи и печалби. Когато човек се чувства удовлетворен от своята работа в една сфера (както съм аз), в природата му е заложено да споделя опита си, практиката си и всичко, през което е преминал, за да стигне донякъде. В следващите четири седмици ще ви запозная с четири основни правила, които трябва да се спазват, ако искате да изградите работещ онлайн магазин – Изборът, Маркетингът, Съдържанието и Социалните мрежи. Много хора биха казали, че Маркетингът и Социалните мрежи се препокриват, но… това не е така. Ще видите какво имам предвид. Всяка тема ще бъде публикувана специално за читателите на SocialEvo.net в четвъртък.

Започвам с ИЗБОРA.

НАЧЕРТАЙТЕ ИДЕЯТА СИ. Предполагам, че щом сте стигнали до идеята за стартиране на онлайн бизнес, следователно го искате. Причините могат да са най-различни, но най-популярните са или необходимост от пари, или чисто хоби. Не забравяйте – това е най-важния етап (маркетингът е следващият по-важност), от който зависи успехът на бъдещия Ви онлайн електронен магазин! Това, което трябва да направите на един лист хартия, е да си отговорите на следните въпроси:

- Защо искам да направя електронен магазин?
– Какво ще продавам на потребителите в него: физически продукти, продукти за сваляне и изтегляне, услуги? – Продуктите мои ли са (собствено производство), или ще съм представител?
– Кои са конкурентите ми, къде са те, какви са им условията и цените и къде съм аз спрямо тях?
– Разбирам ли от тези продукти или услуги? Мога ли да бъда компетентен за тях спрямо бъдещи запитвания от потребители?
– Готов ли съм да пиша допълнителна информация за магазина или за продуктите в блог, социални мрежи, форуми и др.?
– Готов ли съм да поддържам две-три допълнителни интернет страници, съпътстващи развитието на електронния магазин?
– Разбирам ли или мога ли да се справя с eCommerce платформите? Коя е най-подходяща за моя магазин? Как ще организирам доставките? Плащанията? Складовото количество (ако се изисква от идеята)?
– Какво ежедневно време ще ми отнема работата по моя електронен магазин и мога ли да го отделя?

На някои от въпросите ще си отговорите сами, на други ще е необходимо да потърсите съветите на специалист или просто ще ви провокират да започнете сериозно проучване в интернет.

Но този етап от ИЗБОРА има най-вече психологически ефект – ако успеете да го преодолеете, ако след като установите трудностите по изграждането на идеята си, продължавате да го искате, ако, осъзнавайки какво ви чака, продължавате и нямате колебания – то това е първата ви стъпка към успешния електронен магазин.

 

ИЗБОР НА ИНТЕРНЕТ РЕШЕНИЕ ЗА ВАШИЯ ЕЛЕКТРОНЕН МАГАЗИН

Има два начина да направите своя избор коя интернет базирана платформа да изберете – директна покупка на готова или безплатна с отворен код. Първата е най-лесна – ако сте си отговорили на въпросите по-горе и разполагате с финансовите средства, за да закупите една платформа, можете да го направите. Ако обаче нямате парите, е необходимо да предприемете някои решаващи стъпки.

Първо: не се страхувайте да търсите в интернет готови безплатни решения за интернет магазина си. Сваляйте предлаганите платформи и ги тествайте. Направете си тестов, „фалшив“ магазин, на който да изпробвате изтеглените от продукти. Разигравайте различни варианти с покупка, поръчка, доставка, валута, начин на плащане, видове продукти, видове цени, снимков материал, пробвайте предлаганите плъгини към платформата, проучете мнението на потребителите по форумите и др. Трябва да сте подготвени във всеки един момент.
Второ: изберете eCommerce платформа, най-близка до вашата идея, която трябва да отговаря на вашите изисквания и познания. Вижте кои от конкурентите Ви използват същата платформа, тествайте тяхната, запишете си това, което ви е направило най-силно впечатление при конкурентите и ако не ви удовлетворява, решете как до го подобрите. Конкурентите са за това – да се учим както от техния успех, така и от техните грешки. Все пак никой не иска от вас да откриете „топлата вода“.
Трето: ако избраната от вас платформа е с отворен код, работете по него (ако разбирате, естествено, другият вариант е да ви помагат). Той затова е отворен код – за да се променя според желанията ви.

*Съвет: изборът на платформа за електронен магазин трябва да бъде в зависимост от някои нейни характеристики – възможности за бъдещ ъпгрейд, лесна администрация, възможност за мултиезичност, съвместимост за директна връзка с банкова институция или куриерска фирма, интегриране на различни маркетингови инструменти, модули, етикети и др. (Виж повече в статията „Кои са най-важните параметри за eCommerce платформите“.)

Подобни статии:

  1. Facebook планира пускането на онлайн магазин по подобие на Apple
  2. Иво Апостолов: в България голяма част от компаниите все още не рекламират онлайн
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване