09/24/12 14:46
(http://www.azcheta.com/)

Толкиновият „Хобит” отпразнува 75-тия си рожден ден по целия свят

21 септември беше знаменателен ден за любителите на фентъзито. Фенове по целия свят отпразнуваха 75-тата годишнина от публикуването на книгата на на Дж. Р.Р. Толкин „Хобит”, докато все още тръпнат в очакване на филмовата адаптация на режисьора Питър Джаксън, която се очаква да излезе през декември тази година.

„Хобит” излиза на 21 септември 1937 г. и оттогава е продадена в над 100 милиона екземпляра и преведена на почти 50 езика. Книгата е прелюдия към класиката „Властелинът на пръстените” и в нея читателите се запознават с Билбо, Амгъл и пръстена.

През 1978 година American Tolkien Society за пръв път обявява Ден на хобитите (Hobbit Day), който по традиция се празнува на следващия ден, 22 септември, когато е рожденият ден на Билбо Бегинс. На същия ден, макар и в друга година, е роден и Фродо Бегинс – главният персонаж от „Властелинът на пръстените”.

Тази година от HarperCollins UK приканиха всички фенове на хобитите да отпразнуват Деня на хобитите с Втора хобитова закуска (Hobbit Second Breakfast) точно в 11 часа на 22 септември. Все пак хобитите са дребнички и трябва да се хранят често, най-добре по седем пъти на ден, а самият Билбо обожава втората си закуска. От издателството също организираха традиционната втора хобитова закуска по същото време в Градините на двореца Фулам в Лондон, като мястото беше преобразено в Графството и беше организирано четене на книгата.

В Лайден, Холандия, от 20 до 22 септември си организираха „Фестивал в Графството” – празник на хобитите с изложение на художествени предмети, книжен панаир и музика.

В Лос Анджелис пък на 22 септември за десета поредна година фенове на хобитите и Толкин се събраха в Грифит парк на събитието The Baggins’ Birthday Bash, за да празнуват с четения, игри и торта.

Mалко преди рождения ден на Билбо бе пуснат и втория официален трейлър на филма "Хобитът". Насладете му се:

Вижте ревюто на „Децата на Хурин" на Толкин

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване