09/24/12 08:32
(http://ivo.bg/)

Фукушима, Фукуяма или глупава фукня в капана на ядрената мафия

Съдбата на японската АЕЦ „Фукушима-1″, върху която след разрушителното земетресение през 2011 година връхлетя огромна вълна цунами, могат да споделят още повече от 20 атомни електроцентрали по целия свят. До този извод са достигнали експерти от Испания, съобщава LiveScience.

В списъка на най-уязвимите са попаднали 23 АЕЦ-а, в които има 74 реактора. Тринадесет от тях са действащи, останалите се подготвят за затваряне, а други – за увеличаване на броя на реакторите.
Голяма част от потенциално опасните централи се намира в Близкия Изток и Югоизточна Азия, където във всеки един момент може да се образува цунами.

Лидер в това отношение е Китай, където едновременно се строят 27 реактора, които са уязвими пред стихията. Не по-малко сериозна е ситуацията в Япония и в Южна Корея. Авторите на изследването настоятелно призовават властите на тези страни да се замислят какво могат да направят в случай, подобен на този с АЕЦ „Фукушима”.

„В рисковата зона са не само страните, които имат атомни реактори. Заради изтичане на радиация може да пострада цялата планета”, подчертава един от изследователите – Хоакин Родригес Видал.

Тази информация, разпространена днес от БЛИЦ, не само потвърждава предупрежденията от книгата „Ядреналин” , на която съм съавтор с ядрения специалист Георги Котев, но би трябвало да повдигне въпроса за първата най-известна катастрофа с разбушувалия се „мирен атом”: аварията в Чернобил през 1986 г. Ако ни е останало поне малко чувство за самосъхранение…

Испанските учени хубаво са се сетили за природните стихии, като вероятен причинител, рано или късно, на нов апокалиптичен сценарий от типа „Фукушима”. Но в страшната картина на предупреждението липсва нещо непредсказуемо, но вече състояло се (поне) веднъж: човешката грешка, причинила избухването на реактора в съветска Украйна. А тя, грешката, е с не по-малък потенциал да се повтори от земетресението и цунамито в Япония.

Над това би трябвало да се замислят повече българи, които гледат лековерно на лакомията за т.н. евтина ядрена енергия.

Няма друга катастрофа, като ядрената, която може да причини такова всеобхватна пакост, както „мирният атом” , изпуснат от контрол. Съветският пример в Чернобил би трябвало да е отрезвяващ. Вместо това обаче се тикаме в челните редици на ядрените ентусиасти, които не само не желаят да последват примера на Япония и Германия, решили след Фукушима да закопаят завинаги ядрената си енергетика ( да не говорим за сравними с нас по мащаби държави , като Австрия и Гърция, които не искат и да чуят да „мирния атом” на своя територия), ядреното лоби тук ескалира претенциите за нови мощности и реактори.

Но не: пропагандата на всесилната тук ядрена мафия ни натрапва сравнения с Русия или Франция ( макар във Франция, гъсто населена с ядрени централи, вече да започна остър дебат за бъдещото здраве на нацията под дулото на атомната енергетика).

Една госпожа с професорска титла надълго и нашироко облъчваше наскоро аудиторията на телевизионния канал „Бългерия еър” със стандартната примамка за евтинията на атомната енергия, но беше толкова „компетентна”, че през цялото време на предаването, без да бъде прекъсната и поправена, наричаше Фукушима „Фукуяма”. Не дай Боже нейните съмишленици на пулта в „АЕЦ „Козлодуй” да са също толкова големи „експерти”!

Нима италианците, които прекратиха производството на електричество от ядрена енергия след Чернобил, са по-малко нуждаещи се от „евтин ток” от нас?

Евтиното, както знаем, излиза най-скъпо накрая. А краят на една ядрена енергетика, ако стане по насилствен начин, е страшен за всички, включително и за преялите с комисионни лакоми играчи по опънатото над главите ни атомно въже.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване