09/25/12 13:55
(http://psabev.blogspot.com/)

15 интересни социални мрежи

Понеже често говорим за социални мрежи с приятели и темата е актуална, решихме да направим едно топ-15 на най-интересните и любими на нас социални мрежи.

Критерии:

  • оригинална;
  • достатъчно популярна или с голям потенциал за развитие;
  • международна;
  • работеща;
  • полезна;
  • да ни кефи повече от другите подобни.

Facebook

Какво представлява?  Ако не сте чували за Facebook, няма никакъв смисъл да четете по-надолу. Най-голямата и най-популярна социална мрежа в света. Всъщност, ако компаниите се сравняваха с държавите, Facebook щеше да е на трето място в света, след Индия и Китай.

Какво ѝ е различното? Размерът. Всички са там.

Какво ѝ липсва? Обичта на всички. Facebook прилича на Windows и презервативите – всички ги ползват и всички ги мразят.

Google+

Какво представлява? Отговорът на Google към Facebook. В някои отношения доста по-добра услуга, но много по-малко популярна.

Какво ѝ е различното? Създадена е от Google и има интеграция с техните услуги, както и леко доразвити идеи като Circles и Sparks.

Какво ѝ липсва? Критична маса потребители и лесната интеграция с милиони сайтове по света, както го правят Facebook. Ние, а и много други хора предпочитаме Facebook просто защото повечето ни приятели са там.

LinkedIn

Какво представлява? LinkedIn е социалната мрежа за професионалисти. Профилът ви там в повечето съвременни компании се възприема като официално CV, а връзките ви с професионалисти, форуми и обяви за работа са ненадминати.

Какво ѝ е различното? Насочена към професионалното представяне и развитие на хората.

Какво ѝ липсва? Свързването с познати е силно ограничено и леко тромаво.

Twitter

Какво представлява? Twitter е най-известната платформа за микроблогинг. Туитовете са съобщения с размер до 140 символа, подобни на SMS и силно наподобяват статусите във Facebook. Изпращачът може да ограничи достъпа до статус съобщенията си до кръга от приятели или да позволи отворен достъп до тях.

Какво ѝ е различното? Насочена към мигновени съобщения от мястото на събитието. Подходяща за хора, които се интересуват от определена #тема (така се означават и филтрират).

Какво ѝ липсва? Цялата ѝ функционалност се поддържа от големите мрежи като Facebook, Google+ и дори е допълнена там с мн. други екстри.

Foursquare

Какво представлява? Най-популярната геосоциална мрежа, макар не и единствена. Google и Facebook също имат подобни алтернативи. Идеята е, че може да се чекирате (check-in) на различни места около вас, например любимото ви кафене или фризьорски салон и да оставите съвет, например “масата под тонколоната не е за препоръчване” или “поискайте да ви подстриже като носорог и няма да сте разочаровани от резултата”…

Какво ѝ е различното? Полезна е не по-малко от GPS и ви дава реална представа за мястото около вас и какво реално мислят хората. Има и ценни съвети.

Какво ѝ липсва? Донякъде е трудно да настроите подходящото privacy. Има много дублирани обекти, грешни пинове или такива, написани по IzkeliferCHen начин. В САЩ доста заведения се възползват от Foursquare и имат специални промоции, в България това тепърва прохожда.

Foodspotting

Какво представлява? Една сравнително нова и все още почти неизвестна геосоциална мрежа, посветена на вкусните неща около нас. Перфектно интегрирана с Facebook, Twitter и Foursquare.

Какво ѝ е различното? Посветена е изцяло на храни в заведения. Пускате смартфона, гледате вкусното пиле по сечуански и знаете точно къде да го хапнете.

Какво ѝ липсва? Критична маса потребители и повече възможности за оценяване на храната и обслужването.

TripАdvisor

Какво представлява? В световен мащаб, една от най-добрите мрежи за туризъм и пътувания. Интегрира се напълно с Facebook и принципно може да се възприеме и като нормален сайт за туризъм.

Какво ѝ е различното?  Можете да видите най-добрите заведения, хотели и атракции в града, в който се намирате, с оценки, ревюта и коментари, както да слагате пинове по световната карта на местата, където сте били и да си ги “мерите” с приятелите си.

Какво ѝ липсва? Възможността да пратите ревю на мястото, където сте директно от смартфона си.

TripIt

Какво представлява? Чудесен сайт за пътувания, който също в крак с модата се е превърнал в социална мрежа за пътувания. Можете да си планирате и да държите на едно място цялата информация за часове, кодове за резервация, пътници, полети и застраховки.

Какво ѝ е различното? Колко лесно и удобно е да имаш всичко на едно място, както и всичките ти спътници да добавят ценна информация. Особено добро за пътуващите често, които имат дълги и сложни пътувания с много прехвърляния.

Какво ѝ липсва? Отново трудна настройка на privacy. Възможностите, които предоставят сайтовете за car pooling, couch surfing и т. н., по-добра интеграция с повече сайтове и по-добра работа с наземния транспорт.

Pinterest

Какво представлява? Pinterest е един от многото сайтове за снимки и губене на време в разглеждането им.

Какво ѝ е различното? Има интеграция с Facebook и дизайнът му е направен така, че да можете наистина да разглеждате много снимки едновременно. Основният му плюс е именно добрата функционалност. При това колкото повече снимки харесвате и repin-вате, толкова по-близки до вашия вкус други се показват. За собствениците на онлайн бизнес, Pinterest е мощно средство за създаване на back-линкове.

Какво ѝ липсва? Оригиналност. Има десетки, а може би и стотици такива сайтове, но Pinterest е голям. За съжаление – малко прекалено американски.

Instagram

Какво представлява? Отново сайт за фото-споделяне, лесен и удобен за ползвате от смартфони. Стана известен след като го купиха от Facebook, като на сайта вече има над 1 000 000 000 снимки.

Какво ѝ е различното? Изображенията могат да бъдат обработвани с филтри от мобилните устройства, като самите филтри са много яки. Изображенията са квадратни, в т. нар. Polaroid формат. Може да се шерва с един клик.

Какво ѝ липсва? Свястна версия за настолна машина.

43 things

Какво представлява? Всички имаме мечти и цели… 43 things ви дава възможнсот да си напишете до 43 неща, които да станат ваши цели. И да ги следвате, като откривате хора с подобни такива.

Какво ѝ е различното? Идеята е яка и има огромен потенциал да се развие.

Какво ѝ липсва? Софтуерната реализация куца, а и интеграцията с по-големите социални мрежи можеше да е далеч по-добра. Може би и българска версия (и не само българска).

MyHeritage

Какво представлява? Накратко – родословно дърво. Готиното е, че в момента, в който родословните дървета на двама потребители се напаснат, има опция да се слеят.

Какво ѝ е различното? Просто дава най-добрия начин да си направиш родословно дърво онлайн. Напомня и за рождени дни.

Какво ѝ липсва? Интеграция с Facebook и по-изгодни цени на платената част и по-голяма популярност в България.

SoundCloud

Какво представлява? Сайт за споделяне на звуци и музика.

Какво ѝ е различното? Много удобна функционалност, чудесна интеграция с по-големи социални мрежи и мобилни устройства, опростен дизайн.

Какво ѝ липсва? Повече оригинални възможности (features)

Zooppa

Какво представлява? Вие сте компания, която има нужда от креативно съдържание (видео) от своите фенове? Вие сте фен на компания и сте креативен? Този сайт събира компании с фенове, които пращат видео-клипове в различни конкурси.

Какво ѝ е различното? Просто, но много ефективна идея, а и наградите са готини – понякога 6, дори 7-цифрени суми :)

Какво ѝ липсва? Популярност в България, която е близка до нула.

Бира
Какво представлява? Бирата, наричана също пиво, е най-старата и най-консумираната алкохолна напитка в света. Не, че искам да правя реклама на “Шуменско”, но истината е, че рекламата им е гениална, а и бирата не е никак лоша, особено с готина компания.

Какво ѝ е различното?  Социалният живот не значи да гледаш сменящи се статуси пред LCD/LED дисплея на вашия компютър, лаптоп, таблет, смартфон и основната функция на тези устройства е да ни свързват с приятелите ни. Ето защо, моето мнение е: обадете се на приятели, излезте на по бира, вижте ги, чукнете халбите една в друга, хапнете нещо, чекирайте се във Foursquare, спотнете във Foodspotting, вижте новостите в Twitter, снимайте се и качете снимката в Google+ след обработка в Instagram. Ако искате, похвалете се във Facebook. Но понякога е важно да оставиш смартфона в джоба, да погледнеш събеседника си в очите, да го изслушаш внимателно, след което да протегнеш халбата с бира и да му кажеш “Наздраве!”.

Какво ѝ липсва? Пържените картофки със сирене. Поръчват се допълнително.



Сподели тази публикация:DiggFacebookGoogle BookmarksemailLinkedInMySpaceTechnoratiTwitterLiveRSSOrkutSlashdotYahoo! Buzz

Публикувана на 09/25/12 13:55 http://feedproxy.google.com/~r/psabev/~3/Kqdh3v92VWo/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване