09/25/12 04:34
(http://socialevo.net/)

Mtel и #новотологонамтел

Знаете ли какво е това?

Това е появилото се в Тwitter измислено лого, от което би трябвало да е изкопирано новото лого на телекомуникационния оператор. Само за няколко часа фалшивото лого се превърна в „истинско“ благодарение на огромен брой споделяния във Facebook и Twitter. Вероятно ще го мернем и в лични блогове и коментари по форуми. Можем да очакваме и че някой журналист ще направи статия по въпроса, само че без да провери в детайли ситуацията и източника си.

 

Социална буря

Само така можем да наречем случилото се впоследствие. Макар и още в началото да беше отречено, че логото е изплагиатствано, и макар авторът на „истинското“ лого да си призна шегата бързо-бързо, това, което се случи, може да послужи като „обеца на ухото“ за много хора и компании.

 

Какви са изводите

Ние, българите, обичаме да мразим. Дали ще е бранд, или пък човек, настроенията могат да достигнат крайности. Дори самият аз изпадам в такива понякога. Този манталитет е особено опасен и трябва да се внимава с него, когато се комуникират новости. В случая на Mtel това достигна до още по-големи висоти и заради скорошните проблеми на компанията, които настроиха много потребители негативно. Вероятно щеше да е по-добре новият брандинг на Mtel да бъде представен, както се казва, на час по лъжичка. Но интернет аудиторията така подхвана случката, че откри какви ли не малки детайли и реши да се заяде с тях.

Друго много важно нещо според мен – когато разрешиш проблем, изкомуникирай го правилно. Нека хората разберат, че си поправил грешката, няма да я допуснеш отново, и ги компенсирай с нещо, може и малко да е, но да усетят, че имаш лично отношение към тях и ги уважаваш. A Mtel положиха грижи, за да се справят с неудобната ситуация с билинг системата си. Отне им известно време, но оправиха нещата. За голяма част от потребителите закъснелите фактури и странните сметки все още са ясен спомен, но пък само спомен, за което браво на Mtel!

По мое скромно мнение това, което трябваше да направи компанията, преди да представи своята нова идентичност, е да се отърве от миналата, но не чрез ново лого, а чрез кампания, която да казва „Да, ние имахме проблем, вече го разрешихме и след като минахме заедно през трудностите, е време за ново начало, в което мислим все повече за вас!“.

Ето какво казват Mtel в своя нов сайт по темата за новата си идентичност:

От днес Мтел е с ново лого и изцяло променена визия. Новият бранд на Мтел съдържа и представя вътрешната промяна – във философията и ценностите на компанията и в променения й фокус. Новият образ на Мтел се появява, за да покаже вече заложената стратегия за позициониране като компания, близка до клиента, която му предоставя цялостни телеком решения. Във фокуса е клиентът като личност.

Със своя нов бранд компанията казва: „Повече за теб”. А това означава повече възможности за общуване, повече услуги, повече прозрачност, повече гъвкавост, повече внимание и грижа за всеки един от клиентите. В слогана са закодирани трите ценности, които екипът на Мтел е приел да следва: без усилия, лично отношение, лидерство.

С новия си дизайн, новото лого и слоган те искат да ни покажат, че имат желание да се променят и да ни дават повече – това, което искаме и ние. Най-вероятно целият този шум ще отзвучи за ден или два, може би всичко ще остане в рамките на социалните мрежи и техните редовни потребители, но това е и един нагледен урок за всички PR-и, Social Media специалисти и компании за управление на репутацията. Всичко започна като най-обикновен „hate“ срещу ново лого. Впоследствие бе създадено фалшиво лого, за което хората да си помислят, че е оригиналното. Това вече придоби по-големи размери и се разпространи вирусно сред публиката в социалните мрежи. Ето колко голямо значение имат социалните мрежи днес. Ще ми е интересно да прочета стойностен анализ на ситуацията, който несъмнено ще е много интересен и за Mtel. Сигурен съм, че техният екип е положил всички усилия, за да овладее ситуацията, и им пожелавам успех. Понякога наистина имаме нужда просто от малко подкрепа.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване