09/25/12 13:13
(http://ivo.bg/)

К(р)атуните

Септември! Септември!
О месец на кръв!
на подем
и погром!
Мъглиж беше пръв…

Това се казва в поемата на Гео Милев „Септември”, посветена на кървавия септември 1923 г. и изучавана в НРБ като задължителна класика.

И този път Мъглиж може да се окаже пръв.

Започна събарянето на ромски къщи, незаконно построени и извън регулация, в ромското гето в Мъглиж, съобщи БНР.
Кметът на общината Господин Господинов има разработен проект за социализация на ромите, с който възнамерява да запознае лично американския финансист и милиардер Джордж Сорос в Унгария.

Преди Мъглиж беше Париж, където разгониха вносни катуни на български роми и предизвикаха упреци в Брюксел. След това, миналата седмица, и в София подеха европейския почин да ликвидират едно ромско гето- на булевард „Европа”. Но това, което прави Мъглиж пръв, поне според скромната ми памет, е, че за първи път се предлага лечение, а не само ампутация на един от циреите на позора, съществуващи по нашите земи под формата на нечовешки свърталища за човешки същества. Ако „запознаването” на Сорос с казуса в Мъглиж даде съответния резултат, разбира се…

А може би има шанс да започнем и сами, без Сорос, да си изясняваме отношенията? Защото се оказва, че вече не мразим най-много ромите. Според едно често цитирано тези дни изследване, българите вече мразят повече …китайците в България. Ето най-после една негативна класация, от чието дъно сме се отблъснали и то без помощта на европейски подкупи. Ставаме все по-цивилизовани!

Друг е въпроса как е зададен въпросът: отговорът ми звучи по смисъл по-скоро като „мразим циганите както преди, но сме талантливи и можем да мразим още повече, например китайците”.

Защо е така с кротките китайци, не е ясно. Не съм чувал китаец да е гепил нейде чугунен капак на уличното отводняване за вторични суровини или да е одрусал някоя слива в нечий частен имот с риск на живота си от токов удар или директен разстрел от разярения стопанин, подкрепен от солидарното обществено мнение. Да ви е спирал китаец да ви иска пари заради отрязания му крак или заради нарамено болно дете? Или да ви е досаждал с предложение да ви гледа на ръка, или поне да ви е изнудвал да ви изтърка в движение прозореца на колата срещу шепа монети?

Но е ясно, че „изпадането” на циганите от традиционно първо място като гръмоотвод на висшата ни расова омраза е събитие, което трябва да отпразнуваме- може и в някой чалга клуб да поразкършим снага, подвиквайки на чист нашенски „опса, опса”!

Не смея да предложа, но ако нашите власти се досетят, биха могли да се обърнат с молба към китайските да пратят още китайци насам. Хем работят много и не крадат, хем ще отклоняват вниманието на традиционната българска етническа (не)толерантост. Защото циганският ни проблем е обсебил доста к(р)атуни тук и това предизборно сгорещяване не вещае нищо добро.

ВМРО например предлага в момента да им резнем (не, още не кратуните) надбавките за раждаемост. В Китай как го направиха? Там отдавна въведоха ограничения за повече от едно дете в семейството и така удържаха обещанието на партията да удържат нацията в рамките на някакъв си милиард и малко стотин милиона жители. В същото време в демократстващата Индия, откъдето са ни пратили преди векове катуните, се ослушват и там раждаемостта си галопира като свещена крава.

От това да им резнем надбавките ние, чистите българи, няма да станем повече, но пък на циганите ще им призлее. Кеф!Много потентно, от моята високообразована гледна точка, е предложението на ВМРО само при наличие на диплома за средно образование да се плащат надбавки за трето дете. Има здрава академична похотливост в тази идея. Голямо таковане ще падне в академичните среди!

Освен ако не се окаже прав някогашният шут на Тодор Живков, академик Ангел Балевски,за когото се носеше невероятната мълва, че имал официалното разрешение и дори поощрение на Тато да измисля и разказва нецензур(ира)ни вицове за соца. На Балевски приписват шеговитата класификация: академиците в НРБ се броят на членове, а свинете на глави- всеки според слабото му място.

Боя се обаче, че слабото ни място не са катуните, а кратуните. Ако ме разбирате какво намеквам за едни твърди кратуни, които само се чудят как да изстискат от ромския проблем капка ползица не толкова за своите членове, включително с нечленоразделни подвиквания на публични места по стадиони и мегдани, колкото за своите пеликански гуши. Докато те не бъдат „резнати”, к(р)атуните ще определят (без)съзнанието на обществото ни, облъчвано с омраза особено интензивно в предизборна обстановка.

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване