09/26/12 03:01
(http://socialevo.net/)

QRL.bg – един прекрасен български инструмент за феновете на QR кодовете

QRL.bg - един прекрасен български инструмент за феновете на QR кодовете

В работата си с QR кодовете всеки от нас се е сблъсквал с различни предизвикателства – от съкращаването на URL адреса, който желае да вложи в кода, до създаването на различни QR кодове за различните рекламните материали, за да може да следи ефективност, през анализа и т.н. В някой от следващите дни ще ви представя и QRL.bg, един български инструмент, разработен от двама българи, фенове на новите технологии. Но няма да сбъркате, ако и сами решите да го пробвате. Ще ви бъде особено полезен, ако работите често с QR кодове. А сега малко от създателите.

 

Здрасти, Любо!

Аз съм Любо Славилов, съосновател на “Ноу Уей Медиа” ООД. Заедно с Павел Ташев създадохме компанията в началото на 2011 година с една-едничка цел – да развиваме качествени уеб услуги, чрез които да стимулираме още повече употребата на интернет у нас, както и да създаваме продукти, които са на ръба на технологиите днес. В една от своите реклами шеговито казваме “Ние не идваме от бъдещето, но можем да ви закараме там.”.

Стремежът ни е да развиваме такива технологии, които да подготвят почвата за следващата интернет революция така, както ние я виждаме.

 

1. Какви са най-големите трудности при работата с QR кодове?

Несъмнено два от най-големите препъникамъка в употребата на QR кодовете са неправилната употреба и неправилната употреба. Чисто технологично този вид баркодове е вече толкова дъвкан и чепкан, че не са останали непроверени “бутилки”, от които да изскочи някой хай-тек джин и да мъти водата.

Като казвам „неправилна употреба“, имам предвид неправилен информационен заряд, заложен в QR кодовете. По същество баркодовете са универсален начин за представяне на информация, така че да може тази информация да се чете машинно. Проблемите започват, когато информацията e вложена в този код извън всякакъв контекст или представлява данни извън всякакъв смисъл за ползвателя на този QR код. В последно време, както знаем, макар и мислени за друго, QR кодовете се налагат като любопитна джаджа в рекламисткия инструментариум и това поражда още повече трудности от гледна точка на това как да ги употребяваме и с каква точно информация да ги заредим.

Като казвам за втори път „неправила употреба“, имам предвид чисто техническата употреба на QR кода. Съществуват примери, в които в QR код, който се мъдри на дадена визитна картичка, е нахакана толкова много информация, че резултатът е една тлъста, дебела картинка, която би могла да се разчете само с тежко оборудване, асемблирано от кабинените по биология, химия и компютрите на някой университет. Понякога неправилната техническа употреба се постига доста лесно от графичните дизайнери, които в стремежа си да направят QR кода атрактивен за “оглушалите” очи на целевите клиенти дотолкова се опускат, че забравят кой именно чете това нещо – машина. Резултатът е добре зацапан код, който никой софтуер не може да разпознае.

И накрая, но не на последно място – често пъти хората, употребяващи QR кодове, забравят, че трябва да премерят някак дали са успели да постигнат това, което искат. Баркодът сам по себе си не може да води някакви статистики кой, къде и кога го е сканирал и т.н. За момента инструментите, които доставят подобни метрики, не са много популярни у нас или пък са много трудни за работа.

Разбира се, съществуват редица други проблеми, свързани с QR кодовете, като недостатъчната им популярност сред крайния потребител, добре изразената необходимост от съвременно смартустройство, с което да се чете, и други в този дух, но… Макар тези проблеми да са сред най-големите доскоро, с всеки изминал ден бледнеят или пък са значими само на местно ниво.

 

2. На какво трябва да обърнат внимание компаниите, когато ги използват?

На две основни неща и те са тясно свързани с това, което казах малко по-рано. Първо, компаниите трябва да са креативни в това как обвързват QR кодовете ссъс своите продукти, рекламни кампании и пр. Не забравяйте, че QR кодът сам по себе си е тотално безинтересен на крайния потребител и единственото нещо, което би стимулирало даден човек да си извади цъкалката и да го щракне, е да има нещо, което да му подскаже предстоящото потребителско изживяване.

Компаниите също така трябва да обръщат много внимание на техническата употреба на своите QR кодове – физическа големина, обем на данните, краен ефект след прочитане и т.н.

Друго, върху което трябва да помислят компаниите, е как да измерват ефекта от своята QR кампания. Небезизвестен факт е, че всяка реклама и маркетинг кампания си има своите метрични инструменти. Ами какво да кажем за QR кодовете и кампаниите, които разчитат на тях? Как да измерим ефекта от тях? Ето още едно нещо, което компаниите трябва да вземат предвид.

 

3. Как им помагате вие с QRL?

QRL идва от съкращението QR Links (или Quick Response Links). Чрез този инструмент много успешно могат да се преборят техническите проблеми, които грозят всеки един, който няма опит с тази дяволия все още. Системата е събрала в едно целия процес на генериране и измерване на сканиранията на тези кодове. Мерките, които снемаме, са “преминавания през Jumplet-a”, “преминавания през QR gate-а”, “преминавания през Shortlink gate-a”, “GPS, локализиране на потребителя”, “Social shares”, “Jumplet fitness (Lifetime)”, “QR bounce rate”, “Shortlink Bounce rate” и така нататък и така нататък. Разбира се, всичко това е в тясна връзка с Jumplet модела, който изобретихме, за да опишем връзката между парчето хартия, на което е разпечатан QR кодът, и онлайн ресурса, който стои отзад.

От друга страна, услугите, които се готвим да пуснем съвсем скоро, ще предoставят на компаниите доста сериозен избор за информационен заряд на кодовете, който далеч ще надхвърля общоизвестните примери “QR код – линк към сайта ни” , “QR код – визитна картичка”, “QR код – текст послание”… Живеем в епоха, в която виртуалният свят около нас толкова бързо еволюира, че аха-аха да прескочи в реалния. Тук се пораждат огромно количество дилеми, парадокси и неизвестни, с които ние се опитваме да се борим. Например как можем да споделим QR код в социална мрежа и това да не е безгранично глупаво, как можем да изкараме връзките между хората, породени в социалните мрежи, извън виртуалния свят и т.н.

 

4. В каква фаза е проектът и добре ли са дошли новите потребители?

QRL.bg тъкмо излезе в beta версия на B2C частта си. Това значи, че всеки вече може да го тества и да споделя какво му харесва и от какво още се нуждае. Новите потребители са добре дошли и всеки нов регистриран потребител може само да ни прави още по-щастливи заради труда, който сме вложили в системата. В рамките на следващия месец ще пуснем първата вълна от B2B услуги, които също известно време ще са в beta. До края на годината планираме да пуснем всички замислени засега услуги, а след това да дообогатяваме системата с бързи темпове.

Както казах преди малко, ние се опитваме да измислим всякaкви случаи на употреба, които биха били полезни на компаниите, за да употребяват QR кодове. До края на годината също планираме да пуснем наше мобилно приложение, което да демонстрира някои от най-яките черти на нашия Jumplet модел.

 

5. Какви са амбициите?

Тъй като сме чисто нови на пазара, хората едва ли знаят, но мотото на този продукт е “Virtual has never been so close to real”. Това изречение е най-точното, с което можем да опишем какви са амбициите ни, що се отнася до QRL. Искаме да я превърнем в мощна платформа за augmented reality изживяване, което да интегрира виртуалния свят по един естествен начин (ах!) в реалния. Ще сме горди да видим как сме допринесли за изнасянето на интернет извън офисите и извън мобилните устройства.

Нашата визия за бъдещето диктува, че границата между онлайн и офлайн света ще се размива все повече и все повече, а това поражда огромно количество от гореспоменатите дилеми, парадокси и неизвестни, които ние се опитваме да идентифитицираме и да преборим…

 

Пожелаваме успех на Любо и Павел, а аз съвсем скоро ще споделя преки впечатления от qrl.bg, който отсега се очертава да стане любимият ми инструмент. Лесно ще замести досегашната ми комбинация от Google URL Builder, Google Analytics, bit.ly и ZXing QR Code Generator.

Снимка: Socialevo

Подобни статии:

  1. История на QR кодовете [Инфографика]
  2. QR кодовете ни връщат към живота
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване