09/26/12 14:22
(http://www.azcheta.com/)

Рационалните книги и рациото в нашия живот

Книгите на рационална или научна тематика не са много популярни у нас, няма да задълбаваме в темата за причините това да е така и какво говори за читателските нагласи. Факт е, че в сравнение с художествената литература, те са изключително по-малко и като заглавия, и като тиражи, но за сметка на това относително по-често успяват да предизвикат публична реакция и повдигане на наболели теми.

Една от знаковите книги в тази област бе издадена преди няколко години. “Свят, населен с демони. Науката като свещ в мрака” на Карл Сейгън е една от малкото книги, които разобличават като измами масовите модни увлечения като астрология, магьосничество, жълти таблоиди с истории за извънземни, подземни или подводни цивилизации, телепатия, хипноза, нови култове и религии и какви ли още не. Сейгън по никой начин не назидава – той говори с тревогата на човек, който вижда настъплението на лековерието и невежеството към хората, подлъгани от лъскави опаковки и лъженаучни одежди на всички тези вярвания. След дълго очакване в момента се превежда и 'The Pale Blue Dot', наследник напостигналата феноменален успех книга “Космос”, по която беше направен и едноименния хитов научнопопулярен сериал.

“Псевдонауката” на Бен Голдейкър се появи миналата година с гръм и трясък, като дори стана годишен бестселър на нашата книжарница “Книга за теб” – отново насочена към наукообразните, но всъщност откровено шарлатански явления като детоксикации, хомеопатия, различни алтернативни лечения, “енергийни гривни”, нутрициология, измамите на козметичната и фармацевтичната промишленост и още много други. Трезвият и саркастичен стил на Голдейкър го прави един отнай-очарователните млади учени, които не се страхуват да издигнат глас срещу измамниците. Наскоро той издаде нова книга – 'Bad Pharma', чийто превод също предстои у нас.

“Най-великото шоу на Земята” е последната издадена на български книга на големия учен и най-популярен атеист на планетата Ричард Докинс. Написана леко и елегантно, тя представя последните достижения нанауката в областта на разгадаването на еволюционните механизми. Верен на себе си, той умело парира креационистките аргументи и поставя рамка за разбиране на света чрез доказателствата в полза на еволюционната теория. След скандалната му антирелигиозна книга “Делюзията Бог” се очаква да започне превод и на един от най-мащабните му трудове – 'The Ancestor's Tale'.

Сигурно вече сте се зачудили с каква цел са изброени горните книги, а навярно нашите редовни читатели вече са се и досетили. Тази събота в Младежкия театър в София ще се проведе "невиждано досега у нас" събитие, посветено именно на рационалното и скептично мислене – конференцията запопулярна наука “Рацио”.

Откриването ще бъде от 10:30 часа, а билетите са само по 10 лв. (7 лв.за ученици, студенти и пенсионери). По програма ще бъдат изнесени четири лекции, чиито теми са, както следва:

Началото ще даде проф. Крис Френч, британски специалист по паранормални явления, който ще опише истинските причини за пораждането им, както и защо хората са толковасклонни да вярват в тях, дори и при липса на каквито и да е доказателства. След него Влади Божилов и Никола Каравасилев ще говорят за възможностите за откриване на чужди цивилизации, една много щекотлива тема, защото “Истината е някъде там!”, нали? Следва д-р Сара Сантош, която ще демонстрира как математиката и геометрията служат за изнасяне на улични представления, събиращи многобройна публика. И накрая – проф. Леандър Литов, ръководител на екипа от СУ, работещ в ЦЕРН по проекта на Големия адронен ускорител, ще обясни нагледно най-важното научно събитие на годината – дългоочакваното улавяне на Хигс бозона.

Почти всички от екипа на “Аз чета” ще присъстваме на събитието, защото сме сигурни, чеще си заслужава. А за страстните любители на книгите ще има и възможност да си купят най-добрите научни заглавия на издателство “Изток-Запад”, които специално за събитието ще бъдат с намалена цена.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване