09/26/12 16:25
(http://greentech-bg.net/)

Топ новината на деня: отново АЕЦ „Белене“


„Глобал пауър консорциум“, който проявява интерес към възможността да инвестира в довършването на атомната електроцентрала в Белене, се оказа собственост на нигерийски принц.

В интернет бе разпространено писмото, с което сдружението заявява своя интерес и начина, по който иска да се включи към оспорвания вече 30 години енергетичен проект на България.

„Hello, sir/madam“ – започва писмото си принцът, желаещ да изсипе близо милиард долара в проекта.

„I have $8 000 000 000 but my government wants to take it because they hate my father, so I need a project to invest the moneys as fast as possible. Please, give me credit card number and the security code from it’s back in order to invest. You’ll get 30%. Be very fast because I need to transfer the moneys before it expires“ – продължава в писмото си оглавилият консорциума принц, чието име не се разкрива в кореспонденцията.

В Министерството на енергетиката е постъпило и обаждане от човек, който твърди, че е блъснат в катастрофа и е брат на всички там. Той искал да бъде пуснат АЕЦ „Белене“ в експлоатация, защото в болницата, където бил, нямало ток.

Според журналистическо проучване участие в консорциума имат и руският олигарх Остап Ибрахимович, както и Александър Томов.

Източник: nenovinite

Автор: Zhelyo (Президент)

А сега сериозно по темата от Илиян Василев:

„По повод на интереса към този странен кандидат обръщам внимание на следното:

За пореден път българската държава се ангажира с неясна схема и недоказан инвеститор, при това на достатъчно високо равнище – министър и председател на Народно събрание. По принцип и по задължение правителството и високите равнища на корпоративно управление не могат да се сращат с неясни субекти – достатъчно е да направят проверка по своите канали или в Гугъл. Още по абсурдно е да се обсъжда проект за частна АЕЦ в България и то с „инвеститор“ за който няма никакво сведение за предишен опит в структурирането и финансирането на проекти от подобна величина нито зад граница, нито у нас. Не виждам основното, което се очаква от инвеститор в АЕЦ „Белене“ именно неговия стратегически характер – опит, история, финансов и управленски ресурс. Очевидно това „внезапно“ посещение в НС е подготвено и санкционирано от подходящото място.
Моят прочит на тази новина, че тя е изцяло „Made in Bulgaria” и е отчаян опит на средите, които инициираха проекта Белене да го реанимират – нещо като „Умирай трудно – Белене – 15“. Те продължават да разчитат на конкретни ползи от посредничеството при неговата реализация, а не от възвръщаемостта и неговата експлоатация.  Забележете – всички тези хора – които познаваме от българския политически и корпоративен фолклор /с малки, но забележителни изключения/ разчитат да „вземат своето“ в процеса на разходване на средства от много милиарди долари, но нито един от тях няма да гарантира за приходите. В този смисъл технически погледнато не ги интересува текущата и бъдеща несъстоятелност на проекта Белене в бъдеще време – винаги има на разположение опцията да обяви фалит. А както е известно прекалено големите не фалират – държавната патерица е винаги наблизо.
„Реанимацията“ на проекта АЕЦ „Белене“ е опит за спестяване на разкритията и разследванията – нещо като примирителен жест – както във вътрешен, така и външен план – защото разсекретяването на проекта АЕЦ „Белене“ ще „отвори“ много очи и със сигурност няма да спечели бъдещ референдум на неговите инициатори.
Проектът остава практически невъзможен – никой освен руският държавен бюджет или чрез „западнизирани“ чужди пари с неясен произход проектът не може да реанимиран . Мога да предположа, че зад т.н. американски инвеститор – стоят българска и руска банки, компании и структури. Не е изключено да има и западни компании, които участвуват „по делегация“ чрез прикрит бизнес или интерес.
Сега се вижда логиката на психологическия натиск на иск за 1 милиард евро, който при очевидната си несъстоятелност все пак би дал необходимия мотив на български политици при евентуален „завой“ обратно по пистата АЕЦ „Козлодуй“. България се унижава като влиза в спекулантски схеми, които могат само да увеличат размера на „невъзвратимите“ загуби. Сугестиите за участие на немски, американски, френски, български и всякакви други фирми са опит за прикриване на реалните действащи лица, за придаване на достоверност на т.н. инвеститори и за печелене на време, за да не се затвори окончателно язвата АЕЦ „Белене“, от която продължават да се източват огромни ресурси.
Няма уважавана западна инвестиционна банка в света, нито крупен стратегически инвеститор, който да се ангажира с този вариант на АЕЦ „Белене“ – поне докато важат екваторните принципи – задължителните глобални стандарти при банкиране на подобни проекти.
Още веднъж пояснявам, дори в абстрактният вариант на случването на проекта АЕЦ „Белене“ – той би повишил размера на частния външен дълг до над 110%, което не само ще оскъпи заемния ресурс за публичния и корпоративен сесктор, но ще изсмуче кислорода за предприемачите от кредитния хоризонт. Само 25% от тези 10 милиарда евро ще останат в българските фирми, за 100% от дълга ще остане за нашите потребители и данъкоплатци.

Слаб сценарий, слаби актьори. По стар български обичаи и тоягите, и солта и унижението.“

И накрая - „Кой е Самуел Реди?“ от Дневник.

 

Публикувана на 09/26/12 16:25 http://feedproxy.google.com/~r/Greentech-bg/~3/pZhmSOpswOw/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване