09/28/12 07:38
(http://www.bivol.bg/)

Богомил Манчев: "иноватор" или "мафиот"?

Capture_decran_2012-09-28_a_12.56.50

Главен герой и инициатор на новия епизод от сагата "Белене" е шефът на "Риск Инженеринг" Богомил Манчев.

Той беше представен в българското издание на списание Форбс като "енергиен иноватор" и "човекът, който превърна риска от атомни аварии в бизнес за стотици милиони и изгради енергийна империя".

В американските дипломатически доклади изтекли в Wikileaks и публикувани за пръв път на български от Биволъ през 2011 г., Манчев е представен в по-малко благоприятна светлина, буквално като представител на "енергийната мафия"

Българският енергиен сектор е непрозрачен, корумпиран и свързан с лица близки до организираната престъпност, пишат американските дипломати в доклад, многозначително озаглавен: МРЪСНА ЕНЕРГИЯ: КОРУПЦИЯ И ЛИПСА НА ПРОЗРАЧНОСТ ИЗМЪЧВАТ БЪЛГАРСКИЯ ЕНЕРГИЕН СЕКТОР [06SOFIA1691]

Под знаменателя "енергийна мафия" са цитирани конкретни имена и фирми "Риск Инженеринг" на Богомил Манчев, "Фронтиер" на Красимир Георгиев и фирмите на Христо Ковачки.

"Ресурсите на „Белене“ са толкова грамадни, че всички от конкуриращите се енергийни и политически лобита ще получат дял" - смята авторът на грамата Алекс Карагианис.

От нередактираната версия на доклада, която изтече в началото на септември 2011 г. се разбира още, че информатор на американците по темата е бившият служител на "Риск Инженеринг" Стефан Гамизов, изявяващ се в медиите като "консултант" по разнообразни теми - енергетика, национална сигурност, гражданско общество и др.

Защо RWE се отказа от Белене?

Появата на загадъчния инвеститор "Глобал Пауър Консорциум", регистриран в офшорен американски щат от тайни съдружници и с таен произход на капитала отново повдига въпроса защо от АЕЦ "Белене" не се интересуват утвърдени световни компании и защо германския енергиен гигант RWE се отказа от участие в проекта.

Английският вестник Гардиън публикува през декември две грами от посланик Макълдауни [09SOFIA69] [09SOFIA363], в които е акцентирано на многобройните проблеми пред проекта Белене: неясна цена и икономическа обосновка, непрозрачност, свързани с Русия лобита и подозрения за корупция.

В редакцията на Гардиън обаче е отпаднала съществена част от текста, в който се обяснява, че ръководството на НЕК е пренебрегнало добрите практики в областта на ядрената индрустрия, не е изготвило програмен план за гаранция на качество за временните структури на площадката и е поискало от МРРБ да издаде разрешения без подходяща техническа документация.

Тези проблеми обаче не убягват на инвеститора RWE, който се безпокои за липсата на прозрачност в работата с Атомстройекспорт и българските му подизпълнители. Германците са държани "на тъмно" за повечето ежедневни технически проблеми на площадката. НЕК дори е възпрепятствала подизпълнителите да споделят с RWE информация по основни въпроси, позовавайки се на клаузи за конфиденциалност в договорите - пише в цензурирания текст.

Едновременно с това НЕК се опитва да замаже очите и на публиката и на инвеститора, че проектът върви с пълна пара. За пред медиите се използва словесна еквилибристика, като фазата "Подготовка на площадката" се нарича "Конструкция", за да се внуши, че има напредък в дейностите.
Резултатът от тази политика е известен - през октомври 2009 г. RWE излезе от проекта, който беше временно замразен.

Приложения:

Публикувана на 09/28/12 07:38 http://www.bivol.bg/wlmanchev.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване