09/30/12 22:21
(http://ruslantrad.com/)

Сирийците и гражданското общество…какво се обърка?

В процеса на надигане на обществото срещу даден режим, винаги това носи сътресения вътре в самото общество. Една от последиците на надигането е именно желанието за организация, солидарност и в крайна сметка създаването на основите на гражданско общество, ако то липсва. В Сирия има проблем с гражданското общество и това се вижда в момента, когато из цялата страна се усещат ударите на гражданската война. Млади сирийци все по-често поглеждат към опита на други, за да го приложат в страната си. Текстът, който ще прочетете по-долу е пример за дебата, който се води след новото поколение. 

Автор: Хиба Фесал, за Shams Soury

Когато отворя очите си всяка сутрин и се приготвям да тръгна към лабораторията, включвам телевизора, за да чуя новините от дома, надявайки се, че нещо се е променило и, че тиранията си е тръгнала. Но зверствата нарастват от 150 убити до 200, до 300 средно на ден, за да станат по 1000 загинали седмично.

На фона на безпомощността и тишината на света, сирийците имат друг избор, освен да го направим от самите себе си. Много от тях, ще подхванат всяко изречение във всяка статия, на която се спрат и ще се подиграват от мисълта за малки индивидуални усилия, които се събират заедно. Това е начинът, по който сирийците могат да започнат да строя общество. Въпреки това, преди да се спрем на това, какво означава този термин?

Според определението от Международната организация за гражданското общество, организация, в която скандалният Франсис Фукуяма е съветник, терминът “гражданско общество” все още не разполага с ясна дефиниция. Тя твърди обаче, че независимото гражданско общество може и трябва да бъде “третият сектор, различен от правителството и бизнеса”. От тази гледна точка, гражданското общество се отнася по същество до т.нар. “междинни институции” като професионални организации, религиозни групи, синдикати, граждански организации, които дават глас на различни сектори на обществото и обогатяват участието на обществото в демократичните държави. Въпреки това, има непрекъснат дебат относно етичните и финансови ангажименти на такива институции.

Активността на гражданското общество в Сирия никога не е съществувала в ерата на Асад. Всички професионални съюзи са под държавен контрол, подобно на онова, което Оруел описва в “1984″. Дори части на международни НПО-та не могат да избегнат наблюдението и контрола на партията Баас, която застрашава живота на всеки, избрал тази област. Ето защо, когато избухнаха сирийските бунтове, пребиваващите в чужбина сирийци счетоха, че е трудно да се осъществи колективна работа в голям мащаб. Закони, забраняващи свободата на събрания (публични и частни) са оръжия, които запазиха властта на Баас за около половин век.

Видът на трудностите варира в зависимост от местоположението на активиста. Постоянно пребиваващите в тоталитарни страни сирийци не могат да дадат максимални усилия за Сирия като групи, заради законите, ограничаващи правото на събрания. Докато пребиваващите в чужбина, главно в силно развити държави, сирийци  нямат този проблем, то унаследената култура на страха надделява и кара средностатистическия сириец в чужбина да подозира, че други сирийци са от сирийското разузнаване и служби и, че неговото семейство в Сирия ще бъде застрашено.

За да се реши дилемата с негативността относно даренията, един въпрос може да ги убеди: как ще стигнем до хората, които искат да помогнат на Сирия? Този процес включва регистриране на организация, планиране на събития, за да дойдат гости, да се събират дарения, да се документира процеса, да се изпращат пари, да се кандидатства за отпускане на средства, да се призовава за подкрепа от други организации, да се информират хората за каузата и много други неща, които не включват само дарения! Има много, в което можем да помогнем!

Чудесен пример, който винаги съм искала да дам на колегите си сирийци е кампанията на One за Африка. Тя наблегна на работата, която се извършва вътре в африканските страни и отвън от емигранти, за да помогне за възстановяването на страни, пострадали във войни и тирания… не твърде различно от Сирия.

Моля, погледнете тези  случаи по целия свят, вярвам, че гласът на един човек може да направи промяна, така че не се подценявайте, можете да помогнете!

* Хиба Фесал е сирийка, която публикува в “Shams Soury”  

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване