10/01/12 16:47
(http://greentech-bg.net/)

Ядрената енергия е най-скъпа според нов доклад на немски учени

Като се вземат предвид щетите върху здравето и околната среда, енергията от вятър и слънце от новите централи в Европа е реално по-евтина от електроенергията от ядрените и въглищните централи съгласно нов доклад на немски изследователи. За обикновените потребители е трудно да пресметнат допълнителните разходи, които не са отразени директно в техните сметки за електричество. Специални привилегии, субсидии и скрити разходи се калкулират в сметките, без да споменаваме разходите за здраве и за околна среда, които остават извън тях.

Изследователите от Green Budget Germany (GBG) са направили задълбочено проучване на тези допълнителни разходи, като са взели предвид и така пренебрегваните разходи за покриване на щетите върху здравето и околната среда. Съгласно техните изводи, най-евтините източници в момента са вятърът и слънцето. Един киловат час електроенергия, произведен от вятърна централа край брега или на сушата, струва средно 0,07 Евро.

Новите соларни централи в Централна и Южна Европа произвеждат електричество на средна цена от 0,14 евро на киловат час. В Германия, цената е около 0,18 евро за покривни централи, докато в Южна Европа цената е около 0,10 евро на киловат час.

Ядрената енергия е най-скъпа поради свързаните с нея рискове

Да се изчисли реалната цена на ядрената енергия не е просто. Новоизградена ядрена централа произвежда електричесттво при средна цена от 0,20 евро на киловатчас съгласно изчисленията на Енергийната комисия на Калифорния. За сравнение, старите  централи в Германия произвеждат електричество на цена от 0,02 или 0,03 евро на киловат час.

Обаче, други рискове, които не са покрити от операторите на ядрените централи, повишават цената на ядрената енергия – например вероятността от ядрен инцидент. Фукушима и Чернобил струват стотици милиарди евро и за тези щети изцяло плаща обществото.

Bettina Meyer от GBG анализира данните за тези допълнителни разходи. Според нейните изчисления допълнителните рискове, асоциирани с ядрената енергия, добавят от 0,11 до 0,34 евро на киловат час. Ако тези разходи се добавят към цената на самата енергия, то киловат час от ядрена централа струва между 0,31 до 0,54 евро, ако централата е нова и между 0,13 и 0,36 евро на киловат час ако централата е стара.

Цената на CO2 и замърсителите на въздуха

Докладът на GBG посочва, че електричеството, произведено от нови въглищни централи, струва два пъти повече от електричествтото от вятър, и е на същата цена като електричеството от слънце. Според GBG до 2020 комбинацията от нарастващите цени на изкопаемите горива и иновации в енергийния сектор, ще превърнат вятърните и соларните централи в най-икономичния способ за добиване на електроенергия.

Изкопаемите горива – не само заради въглеродния диоксид и неговия ефект върху климата – водят до големи икономически разходи, съгласно доклада на GBG. Например фините прахови частици от въглищните централи водят до заболявания на дихателната система. Когато това доведе до заболяване на едно дете, тогава родителите или обществото чрез своите социални и здравни системи, заплащат разходите за неговото лечение.

Подробно изследване от 2006 година на бившият главен икономист на Световната банка – Nicholas Stern – също изчисли високата цена от последствията от използването на изкопаеми горива. До края на това столетие според него тези щети ще достигнат сумата от 5 трилиона евро.

Въглищните централи причиняват най-много щети върху околната среда и според изследване на Barbara Breitschopf от Fraunhofer Institute. Операторите на ТЕЦ-ове в момента плащат само частично за тези щети чрез т.нар. парникови сертификати. Жителите на Европа в момента плащат около 0,09 евро на всеки киловат час електроенергия от ТЕЦ за компенсиране на здравните щети и щетите върху околната среда.

Докато вятърните централи имат нищожен въглероден отпечатък (отчитайки разходите за производството и инсталацията на турбините), то соларните панели имат по-значителен разход на енергия за тяхното производство. Но като се вземат предвид всички разходи, те възлизат на едва 0,01 евро на киловат час слънчева енергия.

По материали от: dw.de

Публикувана на 10/01/12 16:47 http://feedproxy.google.com/~r/Greentech-bg/~3/0DlGCKkUeYo/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване