10/03/12 11:43
(http://ivo.bg/)

И в Би Би Си вярват на “шепа” български блогъри

Освен, че Би Би Си цитира мнението на автора на този блог, за мен е впечатляващо общото впечатление: световната медия е обърнала приоритетно внимание на реакцията на българските блогъри. Явно не само президентът на „Репортери без граница” Оливие Базил и германският „Ди Велт” смятат, че в България „истински независими журналисти са само шепа блогъри”.

На фона на това „международно признание” от страна на световната медия милата родна картинка с организираната на 20 септември в София среща на еврокомисар Нели Крус с началниците на вестници + намърдалия се между тях Николай Бареков, вместо с шепа независими български журналисти, изглежда още по-жалка.

Време е да споделя информация по случая и да задам въпрос: защо на Гергана Паси, в качеството й на представител на неправителствения сектор ( свързан с цифровизацията- същинската цел на инспекцията на европейската пратеничка в София), е било позволено и дори възложено да определя нещо, което не й влиза нито в компетенциите, нито в работата: да селектира кой да седне на масата пред Нели Крус. Така, с изключение на Ралица Ковачева, нито един от „шепата независими” български блогъри, не получи „привилегията” за изказване от 5 минути.

Опитите на властта да „предпази” външните наблюдатели от критичните мнения на независимата журналистика са не само ялови, както се вижда от подхода на Би Би Си, но и панически. Те водят само до обратния ефект. За което им благодаря лично и дори, ако ми бъде позволено, от името на „демократичните журналисти” ( по израза на Бойко Борисов, който на 16 юни публично ми „забрани” да им бъда „лидер”).

Ето резюмето на сайта Vesti за коментара на Би Би Си по случая с българския рапър Мишо Шамара и приликите с руския му аналог „Пуси Райът”.

03.10.2012

Би Би Си за разследването срещу Мишо Шамара
Британската медия сравнява казуса с делото срещу руската пънк група “Пуси райът” и цитира много коментари на блогъри по темата
Българският рапър Мишо Шамара е разследван за поругаване на националния флаг и може да влезе в затвора за до две години, съобщава Би Би Си.
Британската медия сравнява казуса с делото срещу руската пънк група “Пуси райът” и цитира много коментари на блогъри по темата.
Връща ли се България към комунизма, се пита в статията на Би Би Си.
В нея се припомнят позициите на прокуратурата, откъдето казват, че са започнали разследване, след като са били сезирани от Съвета за електронни медии (СЕМ).
Управляващата партия ГЕРБ отрича да има общо с разследването срещу Шамара, а премиерът Борисов казва, че не е чувал за него и не е слушал песента му, разказва Би Би Си.
още по темата
Много потребители в социалните мрежи обаче се съмняват в това. Според мнозина певецът си е създал проблеми заради друга част от песента, в която се казва “Не вярвам в ГЕРБ, но силно вярвам в герба”, пише още Би Би Си и цитира обвинения към правителството, че прилага тоталитарни методи.
“Някои хора наистина си мислят, че отново сме 1976 г. – Мишо Шамара е разследван за престъпления срещу държавата”, коментира в “Туитър” известният блогър и журналист Иван Бедров.
“Не, не е 1984, 2012 година е”, пише Радой Радев в e-vestnik. Отново полицията привиква музиканти, добавя той.
Някои наблюдатели са били изумени, че текст на песен може да предизвика криминално разследване.
Блогърът Милена Фучеджиева коментира, че щом “тази глупава и безобидна песен” е довела до съд, “значи има напълно изтрещели хора в тази държава”.
От опозиционната БСП пък заявиха, че обвинението очевидно следва политическите заповеди на управляващите.
Казусът доведе до сравнения с процеса срещу “Пуси райът” в Москва, коментира Би Би Си.
Дори вестници, които обикновено се въздържат да критикуват правителството, са били изненадани от случилото се, се посочва още в статията.
“Труд” и “24 часа” коментират, че въпреки дискусиите за свободата на словото, единственият резултат ще бъде, че Мишо Шамара ще стане по-популярен.
“Никой не беше чувал за момичетата от “Пуси райът” преди молитвата им срещу Путин в църквата”, коментира Анна Заркова, “а сега лицата им са по постери по целия свят”.
Би Би Си цитира и Иво Инджев, който също сравнява разследването на рапъра с делото в Русия.
Според класацията на “Репортери без граници” за 2012 България е на 80. място в света по свобода на медиите, което я поставя на последно място в ЕС, припомня още Би Би Си .

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване