10/08/12 09:02
(http://ivo.bg/)

Премиерът се раздава пред медиите, а праворазването нехае за народната любов

Въпреки положените през последните пет години усилия от страна на правораздавателната система да подобри имиджа си, българите продължават да не вярват на полицията, съда и прокуратурата, според окончателния доклад на социологическа агенция “Алфа Рисърч” за ефекта от изпълнението на проект “Усъвършенстване на работните процеси в съда”, представен на 7 октомври. Анализът се базира на количествени и качествени изследвания,извършени в периода май-юни 2012г. сред широката общественост, страни по дела, адвокати и съдии, съобщава Mediapool.bg
Броени дни по-рано обаче друго проучване ни информира, че премиерът Бойко Борисов запазва най-висока популярност на четвъртата година от мандата си в сравнение с правителствените ръководители през последните 20 и малко повече години. Как ги постига тези успехи?

Схващате ли накъде бия? Ако не, дано поне правораздавателната ни система да схване.

Правораздавателната ни система явно трябва да се поучи от премиера- не да се крие в някакви прашасали кабинети зад томове дела и документи, а да излезе сред народа. Точно това нареди на своите министри Бойко Борисов на заседание на Министерския съвет: да ходят сред народа и да обявяват, да обясняват успехите си. С една дума, повечко самохвалство трябва, а за неуспехите и без това (почти) няма кой да се осмели да се обади, освен някакви си „шепа блогъри” ( изразът, използван после и от германския вестник „Ди Велт” за описание на свободата на словото в България, е на президента на организацията „Репортери без граница” Оливие Базил, който на 6 юни посочи в Брюксел интернет като истински свободна територия на словото в страната ни).

 

Опитвам се да си представя правораздавателната система, запретнала ръкави на хилавите си ръчички, да прелита от обект на обект и да си върши работата, като раздава право по села и паланки. Тук резне лентичката на разжалван митничар, там подлее менче вода за „на добър път” на пътник към затвора и току-виж имиджът й вземе да се покачва като нивото на гьола в Белене, докаран по своята значимост до океан за лов на шарани, повярвали в искрената солидарна загриженост на управляващите и червената им опозиция да опознаят народното мнение по непозната извън експертната общност тема за АЕЦ „Белене”.

И друго може да направи правораздавателната ни система по аналогия с премиера Борисов, ако иска да е най-успешната в сравнение с неуспешните си предшественици. Това „друго” изобщо не е в графата „други”, а си е направо основно умение: трябва да се научи да се отмята от казаното вчера с днешни обратни аргументи. Само тогава, проявявайки тава гъвкавост, ще заслужи явно симпатията на публиката- като на шоу на „жената каучук” в изпълнение на изпълнителната ни власт, предвождана от най-гъвкавия ни министър-председател за всички времена.

Освен това правораздавателната ни система трябва да нахлуе в телевизионните студиа и да окупира със снимката си и с пресни цитати първите страници на вестниците. За целта трябва да си наеме депутат от ДПС, който лично да подбира героичната й поза за снимката й, както прави Делян Пеевски в поверената му за целта преса с фотографиите на Бойко Борисов. В профил или- за разнообразие- в анфас, това не е толкова съществено. Важното е да е всеки ден и да има победоносно изражение. Защото Шефът, както сам натъртва в интервютата, не обича да губи или да изглежда губещ. Дори и провалът на България на Олимпиадата, понеже се случи по време на неговия мандат, обяви за успех!

Представете си само как Правораздавателната система ви гледа строго, втренчено и авторитетно, по шерифски дори, от всеки втори вестник в България. Няма ли да се стреснете накрая и да коригирате престъпните си помисли, превръщайки се в примерен гражданин за европейско развитие на България?

Аз си го представих за миг и спирам веднага да пиша, за да не се изтълкуват като злонамерена критика помислите ми и добронамереният ми съвет към Правораздавателната система. Читателят обаче има право, освен да мълчи предизборно ( че къде да се изкаже!), така и все пак на своето въображение, което да материализира, като се произнесе в урните след около една бременност време, когато се очаква България да роди ново управление.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване