10/13/12 16:07
(http://www.azcheta.com/)

С реклами или без – това е въпросът

Почти половината от купувачите на е-книги биха предпочели безплатни електронни версии с включени рекламни материали пред това да платят дори $0.99 за придобиването на книга. Това сочат данните от второто за годината проучване на eBookPlus, касаещо предпочитанията на аудиторията за рекламирането в електронни книги.

Данните са обобщени на базата на отговори от 5000 респонденти в Америка и Великобритания. Резултатите са сходни с тези от предишното изследване, проведено през април тази година. Според Лео Марк, изпълнителен директор и съосновател на eBookPlus, хората са свикнали с безплатното съдържание, разпространявано в интернет, което в голямата си част е съпътствано от реклами. "Потребителите са изложени на рекламни призиви през цялото време – по радиото, по телевизията. Рекламирането в електронните книги е просто продължение на една отдавна наложена практика, но неговото предимство е, че води до намалява цената на е-книгите или още по-хубаво – прави ги безплатни", казва той.

“Книгоиздаването не може да си позволи да направи същата грешка като музикалната индустрия – да се остави да бъде жертва на пиратството и да загуби милиони, дори милиарди в резултат,” коментира Лео Марк. Според него в така създадената пазарна ситуация безплатното съдържание, придружено с реклама, може да се окаже едно добро решение.

Според експертите безплатната е-книга е по-приемлива и предпочитана от потребителите, следователно търсенето й ще бъде многократно по-голямо от това на електронно издание, продавано за $0.99. Такова положение би удовлетворило всички заинтересовани страни. Авторите ще реализират печалба от произведенията си, издателите ще имат пазар и за по-непопулярните си заглавия, читателите ще имат по-богат избор, за който няма да се налага да заплащат, а рекламодателите ще могат да предлагат своите стоки и услуги на по-широка публика.

Данни от проучването на eBookPlus:

- 45.7% от читателите в САЩ и 51.9% от тези във Великобритания предпочитат безплатни електронни книги с рекламни материали (15 секунди в началото на всяка глава);

- 20.8% от американците и 15.2% от англичаните предпочитат да платят $0.99 за е-книга без реклами;

- 9.1% от потребителите в САЩ и 12.5% от тези във Великобритания биха платили до $2.99 за електронен вариант без реклами;

- 10.3% от американските читатели и 9.4% от английските биха платили до $19.99 за електронна книга без реклами;

- 14.1% от американците и 11% от британците биха предпочели да свалят пиратско копие.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване