10/14/12 15:25
(http://greentech-bg.net/)

„Нано-цветя“ ще доведат до по-евтини и по-ефективни соларни клетки и батерии

„Нано-цветя“ – новосъздадени структури, състоящи се от германиев сулфид (GeS), имат потенциала да отворят път за следващата генерация соларни клетки и устройства за съхранение на енергия. Тези „цветя“, създадени от изследователите в North Carolina State University от полупроводников материал, се отличават с изключително голяма активна повърхност благодарение на многобройните тънкослойни „листенца“.

“Създаването на тези „нано-цветя“ от германиев сулфид е вълнуващо постижение, тъй като то предоставя изключително голяма повърхност в малко пространство“ – споделя Dr. Linyou Cao, професор по материалознание в университета на Северна Каролина и съавтор на научната публикация. – “Това може значително да повиши капацитета на литиево-йонните батерии например, тъй като по-тънка структура с по-голяма активна вътрешна повърхност може да носи повече литиеви йони. По същите причини, тези GeS-цветя могат да доведат до полупроводници с по-голям капацитет, които също да се използват за съхранение на енергия.“

„Цветните“ структури са създадени от изследователите чрез процес, който започва с нагряване на прах от германиев сулфид в пещ до неговото изпаряване. След това парите се издухват в по-студена част на пещта, където германиевият сулфид се „утаява“ от въздуха в тънък слой с дебелина от едва 20-30 нанометра и дължина около 100 микрометра. С натрупването на такива ултратънки листове, те се нагъват един около друг и формират структура, която наподобява карамфил.

„За да получите такава структура, е много важно да контролирате потока от GeS-пари“ – казва Cao – “ така че те да формират листове, а не бучки“.

GeS се държи подобно на графита, като се утаява в структурно организирани слоеве и листове. Но е значително по-различен по отношение на атомната си структура. Германиевият сулфид е отличен материал за създаване на соларни клетки, изключително ефективен при конвертирането на слънчевата светлина в електричество. Много важно за неговото практическо използване е това, че е сравнително евтин и напълно нетоксичен.

По материали от: Clean Technica 

Публикувана на 10/14/12 15:25 http://feedproxy.google.com/~r/Greentech-bg/~3/kFLK6veIcK4/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване