10/17/12 03:00
(http://socialevo.net/)

Всеки бизнес е медия

Всеки бизнес е медия

Днес всеки бизнес е медия! Всеки ден вашият бизнес създава огромно количество съдържание за вашия блог, страница във Facebook, канал в Twitter или пък Pin-вате интересни снимки в Pinterest. А ако не го правите, то е време да започнете! Днес интернет и социалните мрежи промениха правилата на играта. Без значение колко сте големи, ако нямате дигитално присъствие, сте обречени на скорошна забрава. Или най-малкото сте лишени от възможността да заемете важно място в съзнанието на подрастващото поколение!

Днес повече от всякога компаниите се нуждаят от ново и свежо съдържание. Традиционните рекламни материали се превръщат в ненужна хартия при скоростта, с която работи интернет. Вчерашната информация вече е прекалено остаряла и неангажираща, рекламните монолози са скучни и единственият шанс да грабнете вниманието на вашите клиенти е като споделяте!

Вашата Facebook страница е мястото, на което да споделите снимки на последния си продукт, на отбора, който със знания и умения би превърнал нечии друг бизнес печеливш, или просто снимки от последното фирмено парти. Естествено, вашата корпоративна страница във Facebook е най-доброто място да споделите последната си промоция или да предоставите код за отстъпка! В този момент вероятността тя да достигне до много повече потребители, без да плащате нищо за реклама, е много много голяма!

В корпоративния си блог споделяйте съвети, които биха били полезни за вашите клиенти и потребители. Успешен пример в България е блогът на Първа инвестиционна банка, една от големите банки в България. Често в него можете да намерите информация за новите услуги, интересни примери или просто съвет, инспириран от запитванията на клиентите на банката. Същата банка много успешно използва и Twitter да отговори бързо на някой клиент, снабден със смартфон и чудещ се къде е най-близкият банкомат или отворен клон. Twitter може успешно да бъде наречен спешният канал. Мястото, където потребител със смартфон може да намери бърз отговор на свой проблем, и ако вие не сте компанията, която може да реагира на проблема му, то най-вероятно това ще направи вашият конкурент!

Днес повече от всякога бизнесът не е монолог с клиентите! В дигиталния свят, в който живеем, рекламните брошури, ръководствата, телевизионната и външната реклама са само отправна точка за бъдещите въпроси на вашите клиенти!

За разлика от преди днес вашият PR отдел и вашият рекламен отдел трябва всекидневно да създават медийно съдържание! Снимки за Facebook, публикации за вашия блог, отговори на въпросите, получени във вашата поща, съобщенията във Facebook и Twitter или да следят положителни или отрицателни са мненията за вашия бранд във всички тези мрежи! Днес повече от всякога компаниите публикуват съдържание за клиентите и служителите си, за общността около бранда, за „старите“ медии и дори за конкурентите!

Една от компаниите, възползваща се най-силно от възможностите на социалните мрежи, е Virgin. Използвайки харизмата на сър Ричард Брансън, те всеки ден публикуват снимки с информация от последните му изяви. „Личният“ блог на нейния основател и лидер се радва на небивал интерес от страна на стартиращи предприемачи, медии или просто любопитни хора, но именно той създава една от най-силните връзки с бранда Virgin!

А знаете ли колко струва изборът на главен редактор за изданието „Metro” на Virgin? Най-вероятно нищо! Постингът в личния профил на сър Ричард е получил над 1200 харесвания и най-вероятно е достигнал до стотици хиляди потребители на социалната мрежа! Колко ли от тях са „… изобретателни, страстни, креативни и търсещи забавление“ хора, които са готови да избягат от скучното си ежедневие и да станат част от една толкова вълнуваща марка?

Днес вашата компания трябва да измине пътя към трансформацията в медийна компания! Тази трансформация ще засегне много повече от вашия PR отдел, рекламния или маркетинг отдела, организиращ събития! Тази трансформация ще засегне начина, по който извършвате подбора на персонала, тя ще ви даде възможност не само да чакате поредното стереотипно CV, а активно да атакувате хора, които мислите, че ще са подходящи за вас. До голяма степен промяната ще засегне и начините, по които маркетирате продуктите си, карайки ви да отговаряте на все повече и повече въпроси, свързани с тях. Промяната ще засегне и начина, по който обслужвате клиентите си, защото все по-често ще получавате запитванията по имейл или във страницата си във Facebook или в някоя от останалите социални мрежи. И ако все още не сте започнали да превръщате своя бизнес в медия, време е да го направите! Направете нужните промени в отделите, свързани с маркетинга и рекламата, изградете си политика за изграждане на отношение с потребителите в социалните мрежи, като имате предвид, че там отношението може да бъде малко по-лично, но никога фриволно!

А ето и нещо важно, което доста често се забравя! Медиите, създавани от компанията, не са нещо, което се прави и поддържа от секретарката и за „без пари“. Всичко това трябва да бъде част от вашия маркетингов план. Интернет е просто по-бързият канал, начин да разберете какво се харесва, начин да получите бърз отговор дали продуктът ви би се харесал от вашата целева група, или кой вариант на бъдещата ви реклама допада най-много на потребителите! В никакъв случай обаче не подхождайте аматьорски! Направете си ясен и структуриран план за действие в социалните медии, съобразявайки го с останалите си активности! Използвайте най-добрата част на интернет, а именно двупосочната връзка, за да проверите коя от двете рекламни визии, между които се колебаете, се приема най-добре от потребителите, споделете по-дългата версия на телевизионния си клип или пък разкажете историята на неговото създаване, както често правят от Handy, или пък просто подтикнете редовните си клиенти към специална, създадена за тях лимитирана серия на изключителна цена!

И ако все още гледате на социалните медии като на място, в което се споделят снимки на котки и бебета, то е време да промените мнението си! Онлайн светът ще става все по-важно място за вашия бизнес, присъствието ви там ще ви осигури така желаното конкурентно предимство, а и както в търсачката на Google, така и тук най-важното е кой ще бъде първи! Днес е времето да станете медия, насочена към вашите потребители! Утре вече ще е твърде късно!

Снимка: trophygeek

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване