10/21/12 10:53
(http://greentech-bg.net/)

Велосипед от картон за 9 $ може да доведе до революция в транспорта

Izhar Gafni е създалтел на индустриални машини за белене на нарове и за зашиване на обувки, които са носители на награди за индустриален дизайн. Но същевременно той е вело-ентусиаст и е проектирал множество карбонови изделия. Един ден чува за някой, който е направил картонено кану. Идеята се промъква дълбоко в съзнанието му и накрая неизбежно го довежда до създаването на картонен велосипед, наречен от него Alfa. Велосипедът може да издържи колоездачи с тегло до 220 кг. Той е изцяло рециклируем и изключително лек, като в същото време рамката му е по-здрава от такава, направена с карбонови влакна.

Alfa тежи малко повече от 9 кг., но може да издържи колоездачи с тегло 24 пъти по-голямо от собственото си. Велосипедът е снабден с верига и педали. Но може би най-хубавото е, че велосипедът е проектиран така, че да се произвежда промишлено на цена от 9 до 12 долара на бройка и само 5 долара за детския вариант. Това го прави не само най-екологичният велосипед, който можем да си представим, но и най-евтиният.

Но както ще се убедите от видеото, процесът на създаване на велосипеда е бил продължителен и труден. Много инженери убеждавали Gafni, че идеята му е неизпълнима. Но той бил убеден, че ако хартията се третира по подходящия начин, тя може да бъде невероятно здрава. Както при изработването на оригами или опитите да скъсате телефонен указател, обяснява той: „Ако прегънете листа веднъж, здравината не се увеличава само два пъти, а три пъти.“

Проектирането и изработването на крайния вариант е отнело 3 години. През първите две авторът експериментирал с качествата на хартията, което му донесло няколко патента. Последната година била необходима да се превърне прототипът, напомнящ кантонена кутия на колела, в нещо, което прилича на напълно нормален велосипед.

В момента Gafni работи с компания за набиране на финансиране за започване на производство на велосипеди за възрастни и за деца. И ако успее, както и ако велосипедите оправдаят очакванията, Alfa може да се превърне в революция в транспорта.

Велосипедите са сред най-ефикасните транспортни средства на планетата, като трансформират 99% от енергията на колоездача в движение, което 5 пъти по-бързо от ходенето. Представете си какво означава това за развиващите се държави, таъй като Alfa може да се движи и по черни пътища, или ако се снабди с маломощен мотор за удължаване на пробега.Или пък какво означава за децата в едно училище, на които могат да се предоставят велосипеди на цената на няколко билетчета за ученическия автобус.


По материали от: fastcodesign

Публикувана на 10/21/12 10:53 //feedproxy.google.com/~r/Greentech-bg/~3/JFapGNOQzSA/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване