10/23/12 06:39
(http://www.azcheta.com/)

25 истории, променили света

Успешните бизнес истории са демоде и обикновено изпълнени с демагогия. Бизнес лидерите повтарят все едно и също и обикновено биографиите им казват само нещата, които би им било приятно всички да чуят. Стоп. Спираме с клишетата, за да отдадем заслуженото на "Хората, които промениха света". Искрено вярвам, че това е книга, която може да вдъхнови много предприемачи, каквито познавам у нас немалко, да продължат напред, защото светлинка в тунела има, дори в България. Да видим.

25 имена, които няма как да не сте чували. ОК, има 3-4, които би било грандиозно постижение да сте чували, но всички те са поставили на някоя опорна точка лост, който да повдигне земното кълбо. Много на брой американци, няколко ациатци и двама бразилци. Няколко създатели на технологични гиганти, тръгнали от нулата, още няколко ексцентрични мултимилионери и наследници на гигантски империи. Всички те имат много общо, а Джон Бърн направо си е за завиждане, че е успял да ги срещне и да ги разпита много за бизнеса им и за това как успяваш да полетиш, яхнал мечтите си, докато стигнеш до върха.

Иска ми се да ви разкажа за всеки един от тях, но е повече от ненужно. Ще отбележа само любимците си - Мухамад Юнус, създателят на "селската банка" Грамийн в Бангладеш (носител на Нобелова награда и наричан Банкерът на бедните), Рийд Хофман от LinkedIn, вечният девственик сър Ричард Брансън, може би Джеф Безос, който продължава да променя света на книгоиздаването, плавайки по своята Amazon-ка, както и Карлос Нузман, който извежда волейбола до спорт #2 в Бразилия и им носи една Олимпиада.

Ето и два няколко цитата, които нямаше как да не си отбележа:

"Най-големият риск в кариерата на един предприемач е да не се впуска в рискована операция" - Дан Лъфкин

"Много предприемачи и основатели на компании имат проблеми с ръководството на организацията, когато тя се разрасне. Част от проблема е, че те са толкова свикнали да контролират всичко, когато компанията е малка, че им е трудно да делегират отговорността, когато бизнесът стане голям. Аз определях решенията относно ключовите въпроси, свързани с различните ни дейности, но оставях управлението на мениджърите. Това ми освободи времето, за да се фокусирам върху голямата картина" - Тед Търнър

Обичам да казвам, че подобни книги не дават директни съвети как да забогатееш, въпреки че много хора си ги купуват точно заради това. Нито пък копирането на успешните бизнес-модели, представени тук, може да доведе до гарантиран успех. Важно е да извадите за себе си онези семенца, които ще ви подтикнат да продължите напред, в търсене на реализация на своята мечта. Да промениш света ми се струва достатъчно добра цел за това, нали?

Вземи тази книга с отстъпка!





Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване