10/23/12 09:49
(http://ivo.bg/)

Плачът по Людмила и плакатът в Брюксел- открийте приликите, ако можете

Темата за носталгията по комунизма, за реваншизма на куминизма и неговите символи, какъвто стана т.н. конференция за 70 годишнината на Людмила Живкова в Софийския университет, има днес своето също така символично европейски продължение. Със следната новина:

Европейската комисия изтегли плакат с изображение на комунистическия символ сърп и чук от централата си в Брюксел, след като бившата съветска република Литва протестира срещу присъствието му в европейска институция, предаде агенция “Франс прес”, позовавайки се на информация от дипломат от Вилнюс.

Според посланика на Литва в Брюксел Арунас Винчюнас постерът е бил част от кампания, частично финансирана от Еврокомисията.

“След като започнахме да търсим обяснение, получихме информация, че това е конкурс за плакати на тема Europe4all (“Европа за всички”), който частично е финансиран от Европейската комисия”, обясни дипломатът и допълни, че е получил уверение, че плакатът ще бъде премахнат..

В същото време Еврокомисията отрече да е финансирала проекта, но заяви, че е предприела действия след оплакването от Литва.

“Плакатът не е плакат на Европейската комисия. Той е част от серия плакати, висящи в коридор, които са направени от творци за състезание на Чешкия съвет за външни отношения. Този конкурс не беше финансиран от ЕС”, каза говорителят на офиса на Еврокомисията в Литва Гиедриус Судикас.

“Щом този спорен символ беше забелязан, постерът веднага беше свален”, каза Судикас и допълни, че той ще бъде премахнат и от другите сгради на евроинституцията.

Въпросният постер изобразява жълта звезда на син фон, съставена от символи на християнството, юдейството, исляма и други религии, а сред тях на няколко места са кръстосаните сърп и чук. Под звездата стои надписът “Ние всички можем да споделяме една и съща звезда. EUROPE4ALL”.

“Символът е поставен наред с древни религиозни символи. Чукът и сърпът са модерен символ, свързан с идеология, основана на насилие”, заяви литовският евродепутат Леонидас Донскис. “Той символизира страданията на Централна и Източна Европа”, подчерта той и допълни, че неговото изобразяване означава да се пренебрегва трагичната участ на голяма част от Европа. ( Дневник)

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване