10/24/12 15:15
(http://ikonomika.org/)

Електронизация и Софийска вода

В своята интернет страница Софийска вода предлага възможност на гражданите сами да отчитат потреблението си на вода (самоотчет по интернет). Прекрасно, обаче има един проблем – когато дойде инкасаторът за да отчете ръчно водомерите, той не знае, че някой човек е подал самоотчет (Софийска вода не го е уведомила). Напротив, инкасаторът прави прилежно това, което са го натоварили, а именно търси всички живущи – един по един – за да им отчете водомерите. А понякога, ако му кажеш, че си подал самоотчет, те съветва убедително да не го правиш повече.

Т.е. самоотчитането не върши работа в сегашния си вид. Решението е лесно – инкасаторите да получават обратна връзка за това кои апартаменти вече са се самоотчели.

Има и по-генерално решение – дистанционно радиоотчитане. Слагаш си радио водомер и данните автоматично отиват в Софийска вода, без да те посещават никакви инкасатори и други подобни. Обаче, и това не работи. Защото Софийска вода е решила, че радиоотчитане може да има само ако цялата сграда се снабди с радио водомери. Неясно защо.

Инкасаторът така или иначе идва веднъж на няколко месеца да отчита ръчно водомерите. Какво му пречи да носи в себе си едно устройство, което автоматично да отчете всички радио водомери? Той човекът така или иначе идва, няма проблем да отчете електронно тези хора, които имат радиоводомери и да спести и на себе си, и на тях нуждата да тропа по всички врати и да влиза в къщите им.

Някои хора се страхуват от радиоотчитането – на водомери и топломери – защото било вредно, имало излъчвания (при една и съща цена на обикновени и радио-топломери, някои хора нарочно избират обикновените?!?). Същите хора ползват активно мобилни телефони, телевизори и живеят в блокове с десетки wi-fi мрежи, които излъчват хиляда пъти повече от някой радио-водомер. Тази технофобия не я разбирам. Но все пак, ако някой наистина мрази технологиите, нека да си плати допълнително за лично посещение на инкасатор. А ползващите радиоотчитане трябва да получат финансов бонус за това, че няма да имат нужда от инкасатори.

Между другото, като говорим за радио-отчитане, няма да е зле ВиК, Топлофикация и Енергото да се коомбинират – все пак, вероятно е по-евтино да се изгради една система за радио-отчитане, отколкото три отделни.  И с инкасаторите е така – след като идват веднъж годишно да отчетат радиаторите и водомера за топла вода, какво им пречи на същите хора да отчетат и водомера за студена вода и да дадат данните на ВиК, за да не се налага на друга дата и в друго неудобно време да дойде друг инкасатор, специално за студената вода?

И още – за електронните фактури и електронните плащания. Някои телекомуникационни фирми дават отстъпки/стимули на хората, които откажат електронна фактура или плащат сметките си електронно. Това е нормално, защото спестява разходи. Разумно е да се възнаграждават и редовните платци, както и тези, които плащат автоматично с директен дебит. Въобще, не е лошо ютилити компаниите да насърчават активно електронизацията и редовното плащане.



Блогът за икономика 2012

Публикувана на 10/24/12 15:15 http://ikonomika.org/?p=6765
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване