10/24/12 03:00
(http://socialevo.net/)

Новата Конституция на Исландия се създава във Facebook

Новата Конституция на Исландия се създава във Facebook

Колкото и странно да ви звучи, новата Конституция на Исландия ще бъде с лек привкус на социални мрежи. Това ще стане факт, след като само преди година правителството на държавата, населена от близо 5 милиона жители, откри свои профили в социалните мрежи, които имат за цел да събират предложения, касаещи новата Конституция, от потребителите. Разтърсваната от иконимическа криза страна иска да позволи на своите поданици да използват дигиталните технологии и интернет, за да дадат своите предложения за нова Конституция.

Исландия е държава, която има силно присъствие в социалните мрежи. Над 70% от населението има профили във Facebook, в Twitter цифрата е 20%, в LinkedIn е 19%, а в Google+ е 17%. След пускането на това предложение са генерирани 3600 идеи под формата на коментари и 370 чернови на цялостна и частична Конституция на Исландия. Предложенията ще бъдат разгледани, а новата Конституция на Исландия трябва да стане факт през пролетта на 2013 г.

Възможно е да бъдат дадени предложения по множество канали като поща, електронна поща, телефон и прочие, но диалогът се води най-активно в социалните мрежи, а в частност във Facebook,“ споделя говорителят на екипа, стоящ зад иновативния проект – Бергхилдур Бернхардсдотир.

Интересната хрумка на правителството на Исландия определено се квалифицира като смело решение. Въпросът е обаче какъв процент от хората ще успеят да се включат активно в тези дискусии и как моделът се предпазва от чуждо влияние. До този момент включените социални мрежи, които дават платформа на жителите на страната, са Facebook, Twitter, YouTube и Flickr.

Снимка: Iceland Webportal

Подобни статии:

  1. Anonymous цензурират Facebook и Twitter в Китай
  2. Facebook и Twitter изместват 911?
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване