10/24/12 07:44
(http://www.azcheta.com/)

София ще има “Компютърно пространство” за ХХIV път

Знаете ли какво е общото между фотографията, типографията, медийната грамотност, 3D илюстрацията, анимацията и три ключови точки в столицата – Военния клуб, Унгарския културен институт и Чешкия център? Отговорът е “Компютърно пространство”, международният фестивал за компютърни изкуства, който се провежда тази седмица за 24-а поредна година в София с медийното партньорство и на "Аз чета".

Традиционно форумът има две части – конкурсна, която стартира през март, и фестивална, която ще се проведе именно в края на седмицата - от 26 до 28 октомври с богата програма от семинари, лекции, изложби, демонстрации и разбира се, награждаването на отличените проекти от конкурса.

И тази година мащабният форум събира на едно място български и чужди специалисти, творци и ентусиасти в няколко основни направления на компютърните изкуства: компютърна анимация и дизайн, цифрова фотография, медийна грамотност и нови медии, типография и други и ни дава възможност да се насладим на възможностите, които предлагат новите технологии на съвременните творци.

Фестивалът е безплатен за всички посетители, единственото условие е задължителна регстрация с имейл с тема "Регистрация за Компютърно пространство 2012", 3 имена, телефон и професия на entrance@computerspace.org.

Ето накрато и някои от акцентите в програмата:

Фестивалът ще бъде открит в петък (26 октомври) от 10.00 ч. в Чешкия център със семинарна част, посветена на цифровата фотография, с участието на фотографите Даниел Йорданов и Николай Треймън и уъркшоп за отпечатване на фотографии върху сребърна фотографска хартия.

След обедната почивка в две части ще се проведе обучителният семинар “Три аспекта на медйнита грамотност”, който ще засегне  интилигетно търсене на информация в интернет, манипулация на информацията онлайн, социални мрежи и др. В тази част от програмата ще се включат и млади специалисти от Великобритания, Полша, Италия и Испания.

В края на деня, отново в Чешкия център, ще стартира и частта, свързана с 3D моделиране и дизайн. Този блок ще се състои от презентации на известни създатели на 3D графика от различни държави, като първите две лекции имат за цел да въведат публиката в някои основни моменти по създаването на цялостен проект (3D персонаж) и персонажи за компютърни игри и филми. Следващите лекции наблягат на 3D моделирането за сферите на архитектурата и медицината, които са по-нетрадиционни, но и много любопитни като направления. Организаторите обещават презентациите да не бъдат строго теоретични, а практически насочени като ще включват разкази за реалния свят, свързан с целия процес по направата на един 3D персонаж или модел.

По същото време в Унгарския културен институт през целия ден в петък гостите на фестивала ще могат да гледат прожекции на филми с компютърна анимация, да изпробват различни инсталации и да участват в уръкшоп по калиграфия.

На същото място от 14.10ч до 15.00 ч ще бъдат представени и конкурсните предложения на участниците в “Компютърно пространство 2012”.

В събота Чешкият център ще предложи продължение на дискусиите и работилниците от петък като в края на деня от 16.40 ч на специален семинар ще бъде засегната типографската тема с акцент върху орнаментите и буквите през вековете и свободната форма в графичния дизайн.

Съботната програма в Унгарския културен институт ще акцентира основно върху компютърната анимация и презентациите на участниците в кокурса на фестивала, както и прожекции на филмите, с които те участват.

В последния ден на фестивала традицонно ще бъдат връчени наградите на всички отличени в конкурсната програма в официална церемония по награждаването в Централния военен клуб.

"Компютърно пространство" е некомерсиален международен фестивал за компютърни изкуства с престижно международно участие, който съществува от 1989 година. Организатори на фестивала са Студентското общество за компютърно изкуство (СОКИ) и Центърът за компютърни изкуства.

Фoрумът се провежда под патронажа на Министъра на отбраната Аню Ангелов, а сред партньорите на инициативата тази година са Национален студентски дом, Министерство на отбраната, Министерство на образованието, младежта и науката, Чешки център София, Унгарски културен институт София.

“Аз чета” е медиен партьор на фестивалната и конкурсната програма.

Пълната програма на фестивала може да видите тук, както и на официалния сайт - computerspace.org.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване