10/24/12 06:15
(http://www.azcheta.com/)

Тайното познание

„Тайното познание“ е доста странна книга. Започвам с уточнението, че ако сте религиозни, може и да не я дочетете до края. Най-вероятно ще я анатемосате, заклеймите и посипете с пепел, за да пропуснете най-интересното твърдение, залагайки на псевдо-религиозни схващания, изфабрикувани през вековете. И ако думите ми звучат прекалено скандално за ушите ви, по-добре наистина не подхващайте книгата на Глен Клайър.

Взехте ли решение? Да видим тогава защо подобно четиво е забранено за филмиране в САЩ…

Вярвате ли в Бог? Замисляли ли сте се какво е религията – безропотно и безпрекословно изпълняване на мантри или откровение за заобикалящия ни свят, изграден не от атоми и молекули, а пълен със смисъл? А има ли живот след смъртта? Кое прави едни – добри, а други – лоши? Има ли божии чудеса?

Тези и още много въпроси си задава Иън Баринджър – млад мъж, загубил родителите си в ужасяваща самолетна катастрофа. Освен перфектния си външен вид, Иън е умен, богат и е свещеник – атеист. Не ви се връзват нещата? Такива са, че и по-сериозни. Заедно с приятелката си Анджела, младежът проучва паранормалните явления, набедени за божие откровение и доказва, че Господ май не слиза на земята често. Човешката склонност към вечно търсене обаче не дава покой на душата на Иън и той решава да се подложи на ПБС (преживявания, близки до смъртта), за да открие тайната на „Висшата реалност“. С помощта на парите си, той си купува някои от най-добрите лекари в областта на ПБС и безпроблемно си печели ненавистта на тайна организация, следяща за опазването на чистотата на вярата - „Арма Кристи“.

Истината е, че Иън не е първият, достигнал до портите на божествения свят, но никой освен него не успява да се завърне (даже няколко пъти), за да разказва нещата, които трябва да си останат тайна за хората. Изхождайки от откритието на отец Томас Мертън за „Висшата реалност“ (нещо, за което всички си шушукат, но с което никой не се е сблъсквал), Баринджър потегля на опасно пътуване в два свята, повличайки след себе си лавина от емоции, събития и човешки съдби. Изследвайки рисунките на Йеронимус Бош, търсейки древни входове към отвъдния свят, младежът успява да проникне в мозъка на самия Господ. Ще допуснат ли такова светотатство „Арма Кристи“? С армията си от добре обучени професионални убийци, тайната организация всячески се опитва да ликвидира Иън и Анджела, изпращайки острие след острие. Възможно ли е да бъдат осуетени плановете на младия мъж, твърдо решен да премине през деветте кръга на Ада? На какво е способен човек и коя е тайната за най-голямото познание, имащо властта да спаси света от заразата в отношенията между хората?

Всичко звучи малко шантаво, нали? И в голяма степен е такова. В началото не очаквах книга на религиозна тематика и бях готова да я оставя. Когато разгърнах последната страница, определено си благодарих, че не се поддадох на изкушението. Защото, отсявайки детайлите, които не ме вълнуват особено, разбрах едно – важни са делата на човек, а не иконите, пред които се моли или ритуалите, които спазва. И макар на моменти да бях потресена например от описанието на деветте кръга на Ада (Данте Алигиери пасти да яде!), всъщност съм щастлива. Защото знам, че пол, религия и сексуално влечение към еднополови връзки нямат нищо общо с доброто и злото, с правилното и грешното. Познанието за доброто и злото са във всеки от нас, защото знаем.

А ако отворим очите си и наистина гледаме…

Вземи тази книга с отстъпка!

 

 

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване