10/25/12 06:09
(http://www.kenanoff.com/blog/)

Обяснителна табела за паметника на Съветската армия

Явно, съдейки по (безрезултатните) дискусии в и извън интернет, включително и на политическо ниво, Паметникът на Съветската Армия (с оригинално име Паметник на Червената Армия) в София, ще остане на мястото си за неопределено време. Накратко, мотивите на двете групи (премахване vs. оставане) са:

- За премахването : Паметникът е обиден за България, защото е най-големият паметник в столицата и е на армия окупаторка, на държава обявила война на България. Издигнат е, за да напомня мощта на армията;

- За оставането: Въпреки че историята е нееднозначна относно ролята на Съветската армия, паметници не трябва да се премахват. Историята трябва да се помни.

В момента на паметникът има надпис:

“На Съветската армия освободителка от признателния български народ” (с главни букви) Надписът бъка от неверни факти. Не е била тогава “съветска”, а дали е освободителка, дали е признателен народът, е най-малкото съмнително. По това няма и най-малък консенсус в България (не случайно редовно паметникът се “променя”, 1, 2, 3, после се налага да се чисти по тъмни доби)

И именно затова, а и за да може да се задоволят и двете страни (че едната в момента си има паметник, другата – нищо), може просто да се добави една обяснителна табела. Защото помненето на историята не е само да си стоят паметниците, без никакъв критичен поглед към тях (гледам към Музея на Социалистическото Изкуство), а поставянето ѝ в контекст.

Само факти на нея. Ето текста на табелата:

  • На 5 септември 1944 г. СССР обявява война на Република България и на 8 септември 1944 г. Червената Армия нахлува в страната. С нейна помощ е извършен държавен преврат, довел на власт правителство доминирано от БРП/к/, в последствие Българска Комунистическа Партия. Това слага началото на 45 годишно управление на БКП в България, продължило до 1989 г.
  • Паметникът на Съветската Армия (първоначално Паметник на Червената Армия) е открит на 7 септември 1954 г. (на десетата годишнина от нахлуването на Съветската Армия в България), след решение на БКП за построяването му.
  • Управлението на Българската Комунистическа Партия за периода 1944 г. – 1989 г., започнато с нахлуването на Съветската Армия в България, е официално обявено за престъпно от Народното Събрание на Република България.
  • Съществува решение на Столичния Общински Съвет от 1993 г. за демонтирането на паметника, но до момента, това решение не е изпълнено.

снимките са от peio.org, demontirane.org и ТВЕвропа


Споделете в Twitter | Споделете във Facebook

коментирайте на страницата ->

| | Абонирайте се за нашите публикации по RSS или email или Facebook

Публикувана на 10/25/12 06:09 http://www.kenanoff.com/blog/archives/2687
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване