10/25/12 12:12
(http://www.bivol.bg/)

Турция сериозно подготвя строежа на АЕЦ в Игнеада

Capture_decran_2012-10-25_a_17.40.08

Турция сериозно обмисля строителството на АЕЦ и ТЕЦ в района на Игнеада, на няколко километра от българско-турската граница.

В кметството на община Игнеада на 18 октомври е получено писмо от Анкара, в което се казва, че в района предстои строителство на АЕЦ и ТЕЦ - съобщи за Биволъ г-жа Гултен Авджи от турския град. На 31 октомври е предвидено обществено обсъждане на проекта.

"Искаме и вие да дойдете да ни помогнете, защото това е катастрофа за нас и за вас" - призова тя. "Всичко ще загине в Странджа, една мравка няма да живее тук". Местните очакват българските медии да проявят интерес и да присъстват на обсъждането.

Местните хора са събрали подписка и са я връчили в общината на Игнеада. Протестират и местните хотелиери, които подготвят писмен протест до Министерски съвет в Анкара. Плановете на местните противници на АЕЦ са да провалят общественото обсъждане, за да не може да се задействат процедурите.

Според г-жа Авджи в момента се строи и инфраструктура, която да обслужва бъдещите централи. "Строи се от няколко години. Твърди се, че строят лиман, но дали е така? Не ни казват нищо!" - притеснява се Авджи. Мястото на строежа е на видимо разстояние от Резово (виж картата). Кметът е питал местния областен оправител, но не е получил информация. Строи се и върху частни терени без обяснение - подчерта тя.

Преди два дни в Игнеада е имало дебат с професор от университета в Мармарис, който е обяснил какви ще бъдат последствията от строежа на АЕЦ за местното население - каза още г-жа Авджи.

Построяването на АЕЦ "Игнеада" може да съсипе тотално туризма и в българската част на Черноморието, тъй като едва ли туристите ще идват ентусиазирано да почиват на няколко десетки километра от АЕЦ, която ползва водата от морето за охлаждане.

Засега не е известно да има официална българска правителствена позиция за строежа на АЕЦ "Игнеада".

Очаквайте подробности

Публикувана на 10/25/12 12:12 http://www.bivol.bg/aec-igneada.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване