10/27/12 03:00
(http://socialevo.net/)

Дигитализацията ли е спасението за новинарските списания?

Дигитализацията ли е спасението за новинарските списания?

Преди години фаталистичните прогнози относно бъдещето на печатните медии ни се струваха по-скоро вятър работа. В представите ни някак не се вписваше идеята да заменим аромата на току-що разопакованото списание, отпечатано на хартия, с pdf версиите на изданията пионери, авантюристично прекрачили виртуалния праг. Статистиките небрежно прошумоляваха през слуха ни, без да им обръщаме особено внимание.

За по-малко от десетилетие светът около нас обаче сякаш се завъртя с наистина бързи обороти. На вид устойчиви традиции и идеи придобиха напълно нов лик и историята на медийното пространство се сдоби с нови глави. През последната седмица една новина ни показа, че промени тепърва предстоят и светът на журналистиката едва ли някога ще бъде отново същият.

Newsweek сподели пред своята аудитория, че през 2013 година седмичното им новинарско издание ще премине в изцяло електронен вариант. Логично е, че такова решение на доказан медиен авторитет не се взема току-така. Дали пък на пазара няма да се задържат единствено луксозните издания с концептуално съдържание, или, иначе казано, елитарният печат, който се ползва само от определени групи потребители?

Нека разгледаме как стои ситуацията с американските читатели и колко от тях действително купуват новинарски списания. Според актуално проучване на Ask Your Target Market 34% от потребителите рядко четат списания с новини, 32%  откровено афишират, че никога не са чели новинарски издания, 21 % заявяват, че понякога ги четат, но не се абонират за тях, и едва 14% от запитаните казват, че четат и са абонира за поне едно новинарско списание.

Да се фокусираме върху групата на четящите. 64% от тази извадка посягат към новинарските списания, защото им допада разнообразието от статии и дискутирана проблематика. 53% намират, че тези издания превъзхождат останалите източници на информация със съдържанието си от теми и новини. 41% симпатизират на задълбочените материали. Други 4 % си падат по дизайна и снимките на новинарските списания. А 36% простичко обясняват, че предпочитат да се докоснат до истинска хартия, пред това да четат новини в дигитален формат.

И все пак, какви са цифрите, що се отнася до онлайн новинарските канали? 38% от анкетираните често преглеждат новини онлайн. Други 38% го правят само понякога, а 14% споделят, че рядко им се случва. Едва 10% заявяват, че никога не се информират онлайн. От тези, които четат новинарски списания, 50% преглеждат и електронните информационни канали за новини. 39% от същите пък го правят само от време на време.

Няколко последни думи за групата на анкетираните, които купуват списания. 30% са абонирани за няколко различни издания, 17% поддържат абонамент към едно списание, а 13% не ползват абонаменти, но купуват списания от вестникарските будки. Цели 40% от американците обаче изказват позиция, че никога не купуват списания. И това си е сериозна цифра.

Питаме се какви биха били цифрите, описващи родния пазар? Споделете с нас, вие инвестирате ли от бюджета си в списания?

Снимка: Socialevo

Подобни статии:

  1. Печатна vs онлайн реклама в САЩ до 2016 г.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване