10/27/12 14:38
(http://greentech-bg.net/)

Как правилният избор на уреди може да намали сметките ни

Във времето на непрекъснати технически иновации, вероятно не отдавате особено значение на това дали телевизори с един и същ размер и от един тип биха консумирали еднакво количество енергия. А би трябвало. Най-икономичните – LED-телевизорите – консумират средно около 20-25% по-малко електроенергия в сравнение с LCD и плазмените телевизори. Но това съвсем не разкрива пълната картина – ако вземем средния размер телевизор, продаван през 2012 (в САЩ) – 37-инча – се появява разлика от 400% в ефективността на най-икономичния и най-неикономичния модел с този размер. Само в Съединените щати се продават приблизително 40 милиона нови телевизора годишно. Това означава потенциални спестявания в размер на 11,2 милиарда киловатчаса електроенергия или 1,34 милиарда долара по-малко разходи годишно, ако бъдат избирани най-икономичните модели.

11.2 милиарда киловатчаса се равнява на потреблението на 996 454 американски домакинства (като се вземе средната консумация). Или ако използваме друго сравнение – да бъде спестена толкова електроенергия, означава да бъдат изключени напълно от мрежата Бостън и Сан Франциско. За да илюстрираме спестените въглеродни емисии, пък можем да сравним тази икономия със спирането на 1,5 милиона автомобила.

Ето защо Enervee създават рейтингова скала Enervee Score – от 0 до 100 (най-икономичен модел) за сравняване на енергийната ефективност на различните модели и марки телевизори спрямо различния размер на екраните им. Това означава, че когато потребителят избира нов телевизор, той може да направи преценка как да спести разходи от сметки при използването на уреда, без да прави жертви по отношение на размера или други характеристики.

На сайта на Enervee има калкулатор, с чиято помощ всеки може да сравни колко икономичен е неговият телевизор – “Score my TV” за телевизори, произведени след 1990 г. спрямо средните показатели на телевизорите, които се продават в момента на пазара.

За сега има разработена рейтингова скала само за телевизори, но компанията планира до края на годината да разработи такива за още 20 от най-използваните електронни устройства и електроуреди. Подмяната на неикономичните модели може да доведе до спестявания в размер на милиарди долари (а защо не и левове?).  Например при хладилниците разходите за 5 години са средно 300$, но за някои модели достигат 1800.

А ето и илюстрация какво означава рейтинговата скала и как тя отразява разходите, произтичащи от ползването на даден продукт според неговия Enervee-рейтинг: според времето на използване и цената на електричеството разходите, които генерира един и същ телевизор за 5 годишен период:
8 часа на ден,Maui (вторият по големина остров на Хаваите) – 2 350 $,
3 часа на ден, Tacoma, щата Вашингтон – 160 $.

По материали от: Clean Technica

Публикувана на 10/27/12 14:38 //feedproxy.google.com/~r/Greentech-bg/~3/EQrIhzUURe0/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване