10/29/12 09:36
(http://www.azcheta.com/)

Преди История славянобългарска

Точно 250 години ни делят от написването на "История славянобългарска", но малцина знаят имената на източниците, които Паисий е използвал. Един от тях - може би най-основният - ще бъде издаден за пръв път на български език точно за Деня на народните будители.

"Царството на славяните" излиза за пръв път през 1601 г. изпод перото на католическия монах от славянски произход Мавро Орбини, който описва историята на славяните в Югоизточна Европа с цел да се бори за тяхното равноправие с всички останали страни и народи. Книгата излиза на италиански, но след това е преведена и на руски и така попада у Паисий Хилендарски, който ползва раздела й за българските земи, за да завърши своята "История".

През 2009 година издателство "Дамян Яков" съвместно със Столична библиотека издават първото у нас фототипно издание на "Царството на славяните". Още тогава започва и подготовката на превода на книгата от староиталиански, с който се заемат Симеон Тодоров и Елица Попова.

Резултата ще видим на 01 ноември от 16.00 часа, когато в мраморното фоайе на Столична библиотека ще бъде представен първият изцяло преведен на български вариант на "Царството на славяните". За автора Мавро Орбини и книгата ще говорят проф. Надежда Драгова и проф. Джузепе Дел’Агата.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване