10/30/12 11:00
(http://socialevo.net/)

Представяме ви най-бързия компютър в света – Titan

Представяме ви най-бързият компютър в света - Titan

Представен бе най-бързият компютър в света, който ще се помещава в Oak Ridge Leadership Computing Facility. Неговото предназначение ще бъде изцяло да помага в областта на науката. Системата е задвижвана от Nvidia GPU, а това прави устройството едно от двете най-бързи в света. Компютърът ще носи името Titan и ще може да извършва 20 000 трилиона изчисления в секунда. Това е изключително постижение в сферата на научните изследвания.

Titan, който ще оперира в лабораторията Oak Ridge National, има за цел да спомага за научни открития и доказване на теории в сферата на физиката и химията. Едни от най-интересните задачи за Titan ще са обвързани с откриване на нови материали, които са по-издръжливи, еластични и прочие от тези, които познаваме. Също така компютърът ще се заеме с нелеката задача да предсказва с голяма точност климатичните условия, а също така да открие методи за тяхното променяне. Друга област на изследване за Titan ще бъде обогатяване на съществуващи горива и създаване на нови такива.

Подобни устройства могат както да служат за добри каузи, така и да се окажат опасни за нашата планета. От една страна е добре да можем да предсказваме и манипулираме климатичните условия, но от друга страна това може да се окаже опасно. Все пак науката ще се опита да използва Titan за мисии в името на медицината, достигането ни до нови планети и други задължителни за нашето бъдеще. Ще ни бъде интересно да споделите вашата гледна точка за това дали подобни машини помагат или вредят на нашата планета.

Снимка: Oak Ridge Lab

Подобни статии:

  1. Вижте най-големия QR код в света
  2. Представяме ви DownTweet
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване