11/01/12 11:34
(http://www.borisloukanov.com/)

Всичко, което ви е нужно, да успеете с изпитите за Google AdWords сертификация

google-adwords-examesНаскоро почти на шега реших да се пробвам да стана сертифициран Google AdWords Professional/Individual (GAP). Официалното стъпване на Google в България и професионалната работа на младия им екип, отговарящ за българското представителство също повлияха за решението ми. В крайна сметка си издържах задължителните изпити и вече мога да окача поредния сертификат на стената ми :-) .

Надявам се този пост да бъде полезен за всички, които са решили да се сертифицират в близко бъдеще.

Първо, създайте си профил в Google Engage.

Това е важно, защото там може да започнете с basic уроци по запознаването с AdWords платформата и най-вече, защото ви се осигуряват безплатни ваучери за изпитите, които по принцип струват 50 USD. Политиката на Google напоследък е да раздава безплатни ваучери на всеки, изявил желание да се сертифицира, така че не се притеснявайте, ако първия път не успеете. Заявявате си нов ваучер, който ви изпращат по мейл в рамките на 2 дни и след седмица (минималния срок, да се явите отново на изпит, ако не сте успели преди това) се пробвате отново.

Какви са задължителните изпити, които трябва да вземете?

Изпитите са 4, от които трябва да вземете минимум 2, за да се сертифицирате – Google Advertising Fundamentals Exam (за success са ви необходими минимум 85% верни отговори), който е задължителен и по избор един от 3-те „Advanced” – Search Advertising Advanced Exam (минимумът, за да се вземе е 80%), Display Advertising Advanced Exam (минимум 70% верни отговори) или Reporting & Analysis Advanced Exam (минимум 75% ).
Един ваучер-код ви дава право да се явите на всичките 4 изпита.
Аз лично взех “Fundamentals” от втория път, след което се пробвах на “Search Advanced”, но не успях. На следващия ден реших просто да разгледам какво представлява „Display Advanced” и го минах набързо без дори специално да съм се подготвял, но за моя огромна изненада се оказа, че съм изкарал 76% и с това съм взел и втория задължителен за сертифицирането изпит.
Като допълнение – за съжаление няма как да видите след края на изпита, на кои въпроси сте отговорили правилно и кои сте сгрешили, системата нe позволява това.

Какво представлява самия изпит?

google-adwordsВлизате в Сертификационния център на Google  и си създавате профил. От таба My exames, кликвате върху изпита, който искате да вземете, като преди това въвеждате кода от безплатния ваучер. После трябва да изтеглите десктоп апликация от Google Testing Center, от която се стартира самия изпит. Тя се визуализира full screen и няма опция за минимизиране. Преди да започнете разгледайте подробно описаните условия на изпита и функционалностите на апликацията. Въпросите за 4-те изпита са между 109 и 113, на които трябва да отговорите в рамките на 2 часа. Представляват въпрос/условие/казус с 4 отговора, един от които е верният.Програмата дава възможност да маркирате тези въпроси, за които не сте сигурни и после да се върнете отново към тях. Реално, без бързане, всички въпроси се минават за между 75 и 90 минути (в горния ляв ъгъл на интерфейса виждате колко време е изминало от началото на изпита). Така че ще ви останат поне още 30-40 минути да прецизирате отговорите си. В рамките на 2-та часа преди да сте натиснали бутона „End” на изпита, може да се връщате назад и да сменяте отговорите, колкото пъти искате.
И още нещо важно – ако случайно ви спре интернета, излезе ви неотложна друга работа или усещате, че нещо не сте във форма, може да прекратите изпита и по-късно (след няколко часа или след няколко дни) да го продължите. Системата ще ви върне там където сте прекъснали, с времето, което ви е останало, когато сте излезли.

Как да се подготвите за изпитите?

Първо – ако нямате поне минимален практически опит с Google AdWords ( и с Google Analitycs), ако не сте провели поне 1-2 макар и малки кампании, шансът да се справите е минимален. Просто голяма част от въпросите са чисто практически насочени и за да им отговорите е задължително да сте „разцъкали” навсякъде из интерфейса на платформата.
Аз например не успях да мина Search Advertising Advanced изпита, понеже не малка част от въпросите там са свързани с My Client Center (MCC), AdWords Editor и AdWords API, с които реално нямам почти никакъв практически опит.

Второ, рзбира се, необходимо е и малко да се почете. Помощни ресурси има и в Engage  , но най-добре да ползвате Помощния център на Google AdWords Certification Program.
Проблемът там е, че информацията е разделена на малки части, с доста линкове и препратки, което пречи да я систематизирате, особено ако имате нужда от по-цялостна подготовка, а не само от знания по определени теми, които не познавате добре.
Затова аз успях да изровя една е-книга, която съдържа цялата информация от Help-а на Google AdWords Certification Program, но систематизирана на едно място (върху някакви си 345 страници). Препоръчвам ви я като безценно помагало за всичките 4 сертификационни изпита:

За тези с електронни четци, може да изтеглите документа в ePUB  или в MOBI формат.

Неотдавна Google пуснаха тази много ценна е-книжка специално за Display рекламата в тяхната мрежа, която също ще ви е изключително полезна:

При успех, самият сертификат (в pdf) си го изтегляте от профила си в Google Testing Center.

В заключение

Не се опитвайте да търсите в Google някакви примерни тестове с готови отговори или нещо подобно. Няма да откриете или ако случайно намерите, няма да са актуални и едва ли ще ви помогнат особено. Съществуват и някакви платени интерактивни пакети за упражнения, но тях не съм ги тествал и не мога да ги оценя дали са полезни. Но доколкото знам, въпросите от официалните тестове за Google AdWords сертификация ги сменят изцяло или до голяма степен всеки месец, затова разчитайте най-вече на себе си.
И ако трябва да формулирам какво ви е нужно, за да успеете на изпитите – това е 40% опит, 59% подготовка и 1% късмет. Успех :-) !

 

 

 


Rating: 0.0/5 (0 votes cast)


Всичко, което ви е нужно, да успеете с изпитите за Google AdWords сертификация is a post from: Boris Domain -The Marketing Creative Space


Публикувана на 11/01/12 11:34 http://feedproxy.google.com/~r/BorisDomain/~3/1hjwPjPmOoY/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване