11/02/12 07:43
(http://vasvalch.com/)

Българите имат повече доверие в пазара от румънците и французите, според Nielsen

nielsen

Отдавна не съм писала за Consumer Confidence Report на Nielsen, но за първи път в тяхно изследване присъства и България. Данните са любопитни и няма да се харесат на голяма част от маркетолозите, особено ако се занимават с технологии.

“В криза сме!”, вика Европа

Общото доверие на потребителите в глобален план расте с един пункт спрямо предходното тримесечие. Това не е сериозен ръст, но не е и знак за спад. Доверието в пазара нараства само в Европа и Северна Америка. Въпреки възвръщащото се доверие, потребителите все още смятат, че живеят в условията на криза – процентът анкетирани в глобален план, които мислят, че кризата е още тук, нарастват от 57% на 62%. За Европа, 75% (спрямо 71% през миналото тримесечие) вярват, че кризата се е завърнала. Континентът продължава да е центъра на рецесията, поне ако съдим по мнението на самите потребители.

Проблем за технологиите в Европа

Тази продължаваща неувереност се отразява и на потреблението на отделни групи стоки и услуги. Интересно е, че в световен план хората са готови да харчат свободни пари основно за ваканции, нови дрехи и забавления, но 24% отделят средства и за технологични продукти. В Европа челната тройка на разходите се запазва, но технологичните продукти отиват назад в класацията и само 16% от потребителите са готови да купуват. Допълнително, потребителите все пак намаляват разходите за нови дрехи (57% от анкетираните европейци предприемат тази мярка) и забавления (53%), спестяват от домакински сметки (49%) и преминават към по-евтини хранителни стоки (51%). Това затвърждава данните, че потребителите продължават да действат със същите приоритети и навици, зародени в началото на кризата.

Потребителите – разделени на две

nielsen1

Що се отнася до доверието на потребителите, Европа сякаш е съставена от два континента. В скандинавските държави, Швейцария, Германия, Холандия и Великобритания се наблюдава голямо доверие в пазара, докато южните и юго-източните държави на континента, включително и България, са в дъното на списъка. Българите обаче са в горната част на “европейските песимисти” с по-голямо доверие в пазара от Франция, Румъния, Португалия и др. Това, разбира се, не означава, че българският потребител харчи много, но предполага, че навиците на пазаруване са по-близки до средните за Европа.

Вижте цялото изследване тук.

Публикувана на 11/02/12 07:43 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/CS_wCwbo1bU/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване