11/02/12 05:58
(http://asenov2007.wordpress.com/)

ДА СЕ ГУШНЕМ ИЛИ ДА НЕ СЕ ГУШНЕМ – ТОВА /УЖ/ Е ВЪПРОСЪТ…..

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Този текст е защитен от “Закона за авторското право…..” Право за препечатването му  електронни и печатни медии получават срещу сумата от 150 лева, преведени по сметка: UniCredit Bulbank – BG 04 UNCR 70004504154064, Пламен Асенов /Plamen Asenov/ За контакти, допълнителни уточнения и поръчки – тел. 0885 99 35 74. Колеги, надявам се поне занапред да подходите професионално и проявите уважение към институцията “журналист на свободна практика”. Ние не късаме житейските блага от Дърво на живота в собствена плантация, а, също като вас, сме принудени да ги купуваме от магазина!

Осем месеца преди парламентарните избори в България, основните партии вече заемат ключови позиции. Напоследък те сякаш опитват да подготвят избирателите си за някои повече или по-малко неочаквани политически ходове, които може да решат – или може да им се наложи – да предприемат. Вероятно затова на дневен ред е най-вече въпроса за политическите коалиции, за които партиите са готови или не са готови. Така те убиват няколко заека едновременно – очертават ясно политическата територия, която смятат за суверенно своя, показват зелена светлина на партньорите, които считат за подходящи и привличат периферен електорат чрез категорично разграничаване от другите, неподходящи според тях, партньори.

Както се казва, крак повлече „България на гражданите”, партията на бившия еврокомисар Меглена Кунева. Това можеше да се очаква. Тя е най-младата формация в страната и, въпреки че според социолозите твърдо влиза в следващия Парламент, все още не само е неопитна в избори, но и с не съвсем ясно лице, а оттам – и с неясна територия на влияние. На всичкото отгоре, още на последните президентски избори имаше съмнения, че самата Кунева е креатура на социалистите, съмнения, които се прехвърлиха със същата сила и по отношение на предстоящия парламентарен вот.

Съвсем неслучайно напоследък, в опит да промени това, „България на гражданите” направи успешни усилия да привлече в редиците си някои водещи десни фигури, а също млади, динамични  политици, разочаровани от продължаващия упадък на партиите от традиционната десница – Демократи за силна България и Съюза на демократичните сили. Този процес очевидно вече завърши и онзи ден завоят на дясно буквално бе скрепен с нещо като публична клетва. На поредния партиен форум лидерът Меглена Кунева излезе и ясно заяви, че „България на гражданите” в никакъв случай няма да влиза в предизборна коалиция нито със сега управляващата партия ГЕРБ, нито с бившите управляващи от левицата – БСП и ДПС.

Заети да ръкопляскат силно на тази категоричност, мнозина забравиха да зададат резонния въпрос – а как ще се държи партията по отношение на влизането в евентуални следизборни коалиции. На кого е готова категорично да откаже и с кого е готова все пак да си сътрудничи следизборно в името на „спасението на България”, както обичат да се изразяват политиците в такива моменти. А моментът, както недвусмислено сочат социологическите проучвания, ще бъде такъв, че, първо, в Парламента ще влязат малко на брой партии, и второ – никоя от тях няма да има самостоятелно мнозинство, за да състави правителство. Затова търсенето на коалиционен партньор в България през 2013 година очевидно ще е като търсенето на Светия Граал – трудно, но със светло бъдеще, ако партньор все пак се намери. Та всъщност точно тази тънка разлика между нагласите за участие в коалиция преди и след изборите никой от „гражданите”, събрани около Меглена Кунева, не обясни на електората. Нещо повече, аз поне добих впечатлението, че съвсем съзнателно тъй наречените „граждани” оставиха останалите български граждани в неведение по темата.

Подобен леко заблуждаващ електората ход, само че с друг смислов нюанс, предприе и лидерът на Българската социалистическа партия Сергей Станишев. БСП явно е толкова обладана от идеята да бие ГЕРБ на изборите, или толкова иска да изглежда обладана от тази идея, че преди дни Станишев заяви публично:  „Единствената партия, с която БСП не би се коалирала на парламентарните избори догодина, е ГЕРБ”.

При тези думи някои наблюдатели зяпнаха, доколкото успяха да си представят БСП в коалиция с Демократи за силна България на бившия премиер Иван Костов. Или как Станишев, в момента лидер и на Партията на европейските социалисти, обяснява пред колегите си в Европа защо се е гушнал с крайната националистическа партия „Атака”.

От големите политически формации, които със сигурност ще влязат в Парламента, по темата за коалициите засега мълчат ГЕРБ и ДПС. Това мълчание обаче е по различни причини – докато Бойко Борисов има да свърши още доста работа в управлението, за да заеме добри предизборни позиции, затова не бърза, то Ахмед Доган просто не бърза. Той добрите позиции си ги има и, както винаги, предпочита някой да търси него за коалиционен партньор, а не той да търси някого.

От по-малките формации, които според проучванията ще останат извън Парламента, също идват интересни новини. Например очаква се договореност за общи предизборни действия между две националистически формации – ВМРО и партия „Атака”. Те, ако се съди по характера и досегашното им поведение, не могат да мелят дълго време брашно заедно, но нищо чудно да успеят да си сътрудничат за кратко, докато виждат пред себе си парламентарния кокал.

Точно обратното поведение демонстрират традиционните, но вече на изчезване, десни формации СДС и ДСБ. Вместо да се обединят, за да спечелят, те продължават да се делят. На официално ниво единственото обяснение за този феномен се свежда до говоренето на глупости, а на неофициално – до яснотата, че различията им са не програмни или идеологически, а чисто личностни. Затова и много вероятно е в следващото българско Народно събрание да няма нито една партия, която наблюдателите – дори и под условие – да могат да определят като дясно ориентирана.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, всеки ден могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес www.passenov.wordpress.com


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване