11/02/12 12:33
(http://www.azcheta.com/)

Разследване за ExxonMobil е най-добра бизнес книга на 2012

Разследването "Private Empire: ExxonMobil and American Power" ("Частна империя: ExxonMobil и американската власт") на двукратния носител на наградата Пулицър Стив Кол, посветено на опериращия в сериозна потайност петролен гигант ExxonMobil, получи наградата на Financial Times и Goldman Sachs Бизнес книга на годината на 2012, съобщи FT.com.

Наградата, давана на книгата с "най-завладяващ и приятен поглед върху проблемите на съвременния бизнес", бе връчена на Стив Кол в четвъртък вечер в Ню Йорк. Той получи и чек за £30,000, а петимата му подгласници във финалния подбор на журито - по £10,000.

"Private Empire: ExxonMobil and American Power" влиза надълбоко в тайните на компанията, започвайки с инцидента на платформата Exxon Valdez през 1989 г. и обръщайки сериозно внимание на разлива след експлозията на платформата Deepwater Horizon в Мексиканския залив през 2010 г. Отличието за книгата от FT и Goldman Sachs идва само няколко седмици след убийството на един от ръководителите на петролната компания Никълъс Мокфорд в предградие на Брюксел.

"Частна империя" е изпълнена с юридически факти, но и нюанси - написана е изключително добре и покрива огромния геополитически отпечатък и влиянието, което Exxon има. Никоя друга книга сред финалистите тази година не ни дава толкова много информация, която не знаехме досега", каза по време на церемонията редакторът във Financial Times и председател на журито Лайънъл Барбър.

Стив Кол е щатен автор на The New Yorker и президент на непартийната Фондация "Нова Америка". Носител е на награда Пулицър за аналитична журналистика през 1990 г. по време на престоя си в Washington Post, като е управляващ редактор на медията в периода 1998 - 2004 г. Автор е на шест книги, сред които и "Призрачни войни" (Арго Пъблишинг), за която също получава Пулицър през 2005 г. за нехудожествена литература.

Галерия от награждаването можете да видите тук.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване