11/03/12 10:13
(http://ivo.bg/)

Ово е “Стандрат” !

Гледам снощи „Панорама” на БНТ, за да науча най-важното за живота, политиката и за себе си в крайна сметка- нали искам да се равнявам по най-високите стандарти.И виждам явно най-високия стандрат в българската журналистика, поканен да каже някои мъдри неща, на които всички в студиото (почти) аплодират или най-малкото се съгласяват с водещия, че са нещо такова.

Високият стандарт ниже приказки-едни обли, поръбени, абе- стандарт! Изречени бяха от самата Славка Бозукова, шеф на в. „Стандарт”, достолепна, видна, представителна- дотолкова, че беше и сред внедрените да си разговаря с еврокомисар Нели Крус в София на 20-ти септември на онази злополучна ( като унижение за българската журналистика) среща, предизвикана от писмо на български журналисти, които бяха финтирани от софийските организатори на срещата, трансформирана ловко в трибуна за българските властелини на медии.
Бозукова е вероятно шампион по оцеляване, несменяем вече рекордно дълго като за българския централен печат главен редактор на също така централен ( в медийния слугинаж) вестник, заемаща поста вече трето правителство подред ( така се мери летоброенето в тази област- който слушка, папка и му личи). Тъкмо реших да си запиша препоръките и мнението й, когато се натъкнах на смущаваща пречка. Съдете сами, какъв стандарт следва винаги съгласния с всяка власт „Стандрат” в своя статия, в която лъже безобразно още в заглавието си:

ХУБАВОТО НАДЕ КРАДЕ ОТ ПРИНЦ КИРИЛ

Читателят веднага разбира половината внушение, защото „хубавото Наде” е нещо като лошо скалъпена нежна псувня срещу една известна жена в българската политика, за да бъде уязвена по някакъв външен признак. Както се вижда, във вестника на готината Славка славно се възползват от тази простотия.

Втората част от заглавието обаче направо наелектризира любопитството на лековерния читател: сигурно са хванали „хубавото Наде” да краде в някой супермаркет, построен с откраднати пари от младия Сакскобургготски, спряган за истинския шеф на България по време на управлението на тейко му… Освен ако…е, може и по-пикантно да е, нещо свързано с преспиване, свиване на златната лъжичка от сервиза за кафе на Кобургите на сутринта и т.н.…Я да прочетем нататък, стига да не сме много гнусливи, като заем за каква журналистика на го(в)норителите на обществения интерес става дума:

СИНЪТ НА ЦАР КИРО БИЛ ОБЩИНСКИ КАНДИДАТ ОТ ДУБЛИРАЩАТА ФОРМАЦИЯ “ЕДИНСТВО

Това пък гласи подзаглавието на същото творение. Поради което веднага повдигаме вежди: явно ще има и нещо циганско в сюжета, което прави краденето да изглежда направо доказано по дефиниция. Апетитът на читателя в така поднесеното гов(н)орене расте…И ето в какво нагазва:

София. Нов скандал се задава на политическия небосклон – две формации ще се борят за името “Единство”. Едната е на седесарите Надежда Нейнски, Мартин Димитров и Ваньо Шарков. От името на другата пък синът на Цар Киро – принц Ангел, се е кандидатирал за общински съветник. Тя се казва политическа партия “Национално движение Единство” с лидер Никола Иванов. И съществува от четири-пет години, признава шефът й пред “Стандарт”.
Брех! Какво се оказва всъщност- не бил Кирил Сакскобургготски „окраденият”, а е принц Ангел от село Катуница със замъците на Цар Киро.
И забележете: принцът от Катуница не само има своя формация от цели 4-5 години, но и доброволно си признал това (само пред „Стандрат”). В самопризнанието не се споменава откъде е гепил названието „Единство”, което отдавна се търкаля като ненужен никому скрап в българското политическо пространство, но пък вече има самочувствието на негов пожизнен собственик.

И съответно заплашва:

Не може друга фирма да взима името на нашата фирма. Ако Надежда Нейнски и Мартин Димитров регистрират подобно нещо, ще сезирам прокуратурата”, размаха пръст лидерът на дублираното “Единство” Никола Иванов. Той признава, че на миналите избори е претърпял неуспех. “Никой не можа да разбере за нас, едва събрахме 40 000 гласа. Ще участваме обаче в парламентарните избори догодина. Вече търсим коалиция. Може с ГЕРБ”, показва размах политикът.”
Тук обаче „Стандарт”, вероятно упълномощен, охлажда разбушувалото се въображение на принца от Катуница с отрезвяващата реплика, бранейки ГЕРБ от коалиционните попълзновения на младия цигански монарх:
Това обаче няма как да стане, защото управляващата партия винаги се явява сама на избори.”

Така де, на циганския барон може да му бъде позволено да иска коалиция с ГЕРБ и да върши някоя друга непрестижна работа по прибиране на електорални отпадъци, но чак пък да цапа имиджа на бате Бойко…

Цигански ли казах? Пардон. Опроверган съм тутакси в следващия абзац:
Иванов отрича формацията му да е с ромски привкус. “При мен има българи, румънци, цигани”, разказва той. И нарича спекулации забъркването му с името на Цар Киро. През 2011 г. обаче ПП “Национално движение Единство” вади своя листа за общинари в Садово, която се води от “царския” син Ангел Рашков. “Вярно е, че се пробвах за общинар от “Единство”. Но не успяхме. За в бъдеще имаме доста проблеми и не смятам да ставам депутат. Но нямам нищо против да има дублиране на имената на партиите. Нека се регистрира и другото “Единство”, каза пред “Стандарт” Ангел Рашков.”
Най-скучното е оставено за края ( може би с надежда читателят вече да повръща нейде и да не стигне до финала, за да не разбере как са го лъгали като „дърти цигани” авторите на „творбата”):
Всъщност Национален съюз “Единство” може да се регистрира като такова, защото името на другата формация е малко по различно. Едните са съюз, а другите – движение, коментираха спецове от ЦИК. Още не е ясно и дали фракцията на Надежда и Мартин ще остане в СДС. Или ще излезе и ще търси коалиции с други десни партии като ДСБ. Засега тримата лидери на синьото “Единство” не коментират дублажа, тъй като нямали намерение да се цепят от СДС.

За всички е ясно, че разривът в СДС е необратим, но не и за “Стандрат”, който прави възложените му внушения.Последното изречение всъщност е най-голямата лъжа в цялата манипулация. Тя вменява някакво малоумие на бунтарите в СДС , което е истинската причина за цялото гов(н)оворене, опаковано в целофана на Бойко Борисов. Защото от „Единство” в СДС, които едва ли имат голяма нужда от гов(н)рителите от „Стандарт” за своите послания, ясно и публично завиха, че са готови на следваща крачка и раздялата им със СДС е вероятно неизбежна.

 

Ако това все още не се е случило и може да се спекулира някак по въпроса, което вестникът прави не случайно, изпълнявайки поредната поръчка като гов(н)орител на властовия интерес, финалните констатации не оставят никакво съмнение за самопризнанието, че обявената в заглавието „кражба” е не по-малка лъжа, отколкото опитът циганският барон от Катуница да бъде представен като син на Симеон Сакскобургготски.

Имаше един сръбски виц с финална възторжена констатация, която е много подходяща за случая: ” Ово е стандрат!”- в него имаше фекалии и възторг от тях. Няма да го разказвам. „Стандрат” го о направил по недостижим начин!

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване